Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gottov totálny prepadák: Narobil si takú hanbu... Do smrti na to nezabudol!

Karel Gott Zobraziť galériu (4)
Karel Gott (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Spevák Karel Gott odchádzal z tohto sveta ako rekordný držiteľ Zlatých slávikov. Začiatky jeho kariéry však vôbec neboli ružové. Svoje prvé televízne vystúpenie úplne pokazil a nahnevaní diváci písali, že ho už nikdy nechcú vidieť.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939. Na prelome 50. a 60. rokov sa začal zúčastňovať amatérskych súťaží. Všimli si ho aj ľudia pôsobiaci v hudobnej brandži. V roku 1958 získal svoj prvý angažmán v kaviarni Vltava. Od roku 1959 pravidelne vystupoval s orchestrom Karla Krautgartnera.

Galéria: Karel Gott

A v roku 1960 po prvý raz vystúpil v televízii. Išlo o záskok za iného speváka, ktorý mal ale oveľa nižšie položený hlas. Už na skúške iný uznávaný spevák upozorňoval dirigenta Karla Vlacha, že na takúto ťažkú vec si vybral ešte veľkého nováčika. A to ešte zvýšilo Gottovu nervozitu a strach. 

Na pódiu sa potom cítil neisto, u publika nevidel žiadnu podporu a mal pocit, akoby mu niekto priškrtil hlasivky. Navyše poplietol slohy a zúfalo si už len prial, aby vystúpenie skončilo. „Rýchlo sa ukloním a snažím sa čo najrýchlejšie zmiznúť z pódia, lenže aby bol malér zavŕšený a spečatený, ešte sa zamotávam do šnúry od mikrofónu,” zveril sa spevák v knihe Má cesta za štěstím. „Pár ľudí sa pri tom zasmialo, asi si myslia, že som lepší komik ako spevák,” dodal. 

Gottov totálny prepadák: Narobil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Z Lucerny preto doslova utiekol. „Potreboval som nebyť. Pocit trapasu ma úplne rozklepal. Tak toto bola moja televízny premiéra a pravdepodobne derniéra zároveň, hovoril som si. Svoje vystúpenie som vnímal ako absolútny prepadák. Navyše v priamom prenose! Takto som si teda svoje prvé chvíle televíznej slávy nepredstavoval ani v zlom sne,” uviedol Gott. 

Do televízie následne prišlo niekoľko rozhorčených listov, že ho už diváci nechcú ani vidieť. Nechýbali ani urážky, ktoré umelca označovali za škaredú opicu s nohami do O či ksicht, kvôli ktorému chcel dotyčný rozbiť televízor. „Trvalo dlho, než sa moje sebavedomie opäť zdvihlo natoľko, aby som sa vrátil aspoň k estrádnej činnosti. Človek taký prepadák potom nosí v hlave celý život,” prezradil. 

V roku 1960 sa však zároveň stal študentom spevu a čoskoro začal pôsobiť v divadle Semafor. Prelomovým bol rok 1963, keď sa jeho pieseň Oči  má sněhem zaváté stala najúspešnejšou za daný rok a on po prvý raz zvíťazil v ankete o Zlatého slávika.

Ladislav Štaidl a Karel Gott
Zobraziť galériu (4)
Ladislav Štaidl a Karel Gott  (Zdroj: ČT)

Už v nasledujúcej dekáde bol Gott aj medzinárodne uznávaným umelcom. Úspech si medzi iným zaistil naspievaním titulnej skladby k rozprávke Včelka Mája, ktorej hudbu zložil Karel Svoboda.

V septembri 1992 dostal Diamantovú platňu za predaj 13 miliónov nosičov v bývalom Československu. V priebehu svojej kariéry absolvoval spevák množstvo koncertných vystúpení takmer vo všetkých európskych krajinách sveta. Gott je držiteľom 22 československých a 20 českých zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, sedem diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek.

Karel Gott
Zobraziť galériu (4)
Karel Gott  (Zdroj: Facebook)

Český spevák Karel Gott zomrel 1. októbra 2019 vo veku 80 rokov. Legenda českej a československej hudobnej scény, ktorá sa nezmazateľne zapísala do sŕdc miliónov fanúšikov, zomrela v kruhu svojej rodiny. Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už rok a pol predtým.

Viac o téme: Karel Gott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu