Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárny skladateľ odmietol pomoc: Spáchal samovraždu!

Karel Svoboda Zobraziť galériu (4)
Karel Svoboda (Zdroj: CT)

PRAHA - Na konte má mnohé známe hity, ktoré vedia ľuďom vyčariť úsmev na tvári. No on sám trpel depresiami a ďalšími poruchami. Presne pred 17 rokmi spáchal Karel Svoboda samovraždu.

Karel Svoboda sa narodil 19. decembra 1938. Hoci mal blízko k hudbe, vybral si štúdium stomatológie. Neskôr ho ale prerušil a našiel si cestu k svojej vášni. 

Legendárny skladateľ odmietol pomoc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Vďaka angažmánu v divadle Rokoko začal skladať pre Martu Kubišovú, Helenu Vondráčkovú aj Václava Neckářa. Zložil veľa piesní aj pre Karla Gotta. Svoboda má na svojom konte množstvo ocenení a hitov, napríklad Lady Carneval, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Stín katedrál, Hej, hej baby, Yveta, Čau lásko, Jsi můj pán... Skladal hudbu aj pre rozprávky, filmy a seriály, ako sú Včielka Maja, Cirkus Humberto, Létajíci Čestmír a iné. Podpísal sa aj pod muzikály Noc na Karlštejne, Dracula, Gróf Monte Christo. 

Kým jeho profesijný život bol doslova žiarivý, v súkromí zažil pochmúrne chvíle. Jeho prvá manželka Helena, s ktorou mal dcéru Janu a syna Petra, zomrela na rakovinu. S druhou manželkou Vendulou mal najprv dcéru Klárku, no tá ako štvorročná zomrela na leukémiu. Neskôr sa dvojici narodil syn Jakub. No iba rok a pol po jeho narodení sa stala strašná tragédia.

Legendárny skladateľ odmietol pomoc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Skladateľa našla manželka len niečo vyše mesiaca po jeho narodeninách mŕtveho na záhrade ich vily. 

Svoboda trpel viacerými chorobami, napríklad aj bipolárnou poruchou. „Poznala som Karlove depresívne stavy, manické fázy choroby aj poruchy príjmu potravy. Podľa názoru odborníkov to bol stav na hospitalizáciu, Karel ale systematickú pomoc odmietal,” povedala vdova Vendula v relácii 13. komnata. „Riešil svoje problémy antidepresívami, ktoré občas kombinoval s alkoholom. Dlhší čas som sa bála, že sa niečo stane...” dodala. 

Podobne sa vyjadril aj lekár, ktorý Svobodu poznal z čias štúdií. Ten potvrdil, že geniálny skladateľ trpel depresiami. Karel Svoboda zomrel 28. januára 2007. 

Legendárny skladateľ odmietol pomoc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Karel Svoboda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu