Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Česká Angelika: 19 rokov so ženáčom a potom... o 18 rokov mladší!

Libuše Švormová Zobraziť galériu (4)
Libuše Švormová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Myslela si, že spisovateľ Jan Otčenášek bol jej osudový muž, hoci bol starší o 11 rokov a po celý čas ich vzťahu sa nerozviedol. Po jeho smrti už herečka Libuše Švormová lásku nečakala, ale stretla o 18 rokov mladšieho čašníka...

Libuše Švormová sa narodila 23. augusta 1935. Chodila na školu umeleckých remesiel a mala sa stať grafičkou, no neskôr sa rozhodla pre vysokú školu a vybrala si herectvo. 

Galéria: Libuše Švormová

Spočiatku hrala v divadlách, vo filme sa objavila v roku 1959, a to hneď v 4 snímkach. Objavila sa v mnohých projektoch, nikdy však nehrala hlavnú postavu. 

Diváci ju mohli vidieť vo filmoch ako Vyšší princip, Marečku, podejte mi pero!, Léto s kovbojem, Adéla ještě nevečeřela, Pozor, vizita!, Skalpel, prosím, Jako jed, Jak básníci čekají na zázrak. 

Josef Abrhám a Libuše Švormová
Zobraziť galériu (4)
Josef Abrhám a Libuše Švormová  (Zdroj: FS Barrandov)

Okrem práce pred publikom a kamerami sa venovala aj dabingu. Práve Libuše Švormová nahovorila legendárnu Angeliku v českom znení. Za svoje majstrovstvo na tomto poli dokonca získala aj Cenu Františka Filipovského. 

S francúzskou kolegyňou Michèle Mercier má spoločné to, že boli obe výnimočne krásne. Švormová zaujala aj o 11 rokov staršieho spisovateľa a scenáristu Jana Otčenáška. Najprv ju odrádzalo, že je ženatý, neskôr sa ale zblížili a prežili spolu 19 rokov bez toho, aby sa vôbec rozviedol. 

Po jeho smrti už nečakala, že na ňu čaká druhá osudová láska, ale stretla o 18 rokov mladšieho čašníka Jaroslava, po ktorom sa v súkromí volá Paterová. Čoskoro oslávia už 40 rokov od svojej svadby. 

Česká Angelika: 19 rokov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tv Prima)

Viac o téme: Libuše Švormová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu