Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vášáryová prišla o životnú lásku: Tajný pohreb a smútok v ústraní

Magda Vášáryová Zobraziť galériu (4)
Magda Vášáryová (Zdroj: CT)

BRATISLAVA - Herečka a neskôr politička Magda Vášáryová bola vo svojom živote vydatá dvakrát. Ako veľmi mladá za Dušana Jamricha a neskôr za Milana Lasicu. Ten náhle zomrel v júli počas predstavenia. Hoci išlo o osobnosť obrovského formátu, jeho manželka sa rozhodla pre tajný pohreb a smútok v ústraní.

Magda Vášáryová sa narodila 26. augusta 1948 do učiteľskej rodiny. V roku 1971 absolvovala štúdium sociológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Nikdy netúžila byť herečkou. 

Galéria: Magda Vášáryová

Filmový svet pritom zaujala temperamentná dievčina s naivným detským výrazom už vo veku šestnásť rokov v snímke Senzi mama (1964). Režisér Stanislav Barabáš nakrútil v roku 1967 svoje úspešné dielo, televíznu adaptáciu Dostojevského poviedky Krotká, ktorá získala Veľkú cenu Grand Prix, Zlatú nymfu na Medzinárodnom televíznom festivale (MTF) v Monte Carle v Monaku v roku 1968. Hlavné úlohy v snímke stvárnili Ctibor Filčík a vtedy mladučká Magda Vášáryová.

Ctibor Filčík a Magda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Jej najslávnejšie filmy sú Markéta Lazarová (1967), Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), Radúz a Mahulena (1970), Rusalka (1977), Krutá ľúbosť (1978). Zažiarila hlavnou postavou Maryšky v snímke Jiřího Menzla Postřižiny (1980). V iskrivom príbehu s vôňou leta podľa predlohy Bohumila Hrabala excelovala okúzľujúca Slovenka Magda Vášáryová spolu s českou hereckou špičkou Jaromírom Hanzlíkom, Jiřím Schmitzerom a Rudolfom Hrušínskym.

Účinkovala aj v mnohých televíznych filmoch a seriáloch ako Úklady a láska (1971), Statky zmätky (1973), Straty a nálezy (1975), Elektra (1978) alebo Alžbetin dvor (1986).

Kedysi prešla aj kamerovými skúškami do filmu Sofiina voľba. Za hlavnú úlohu nakoniec získala Oscara Meryl Streep. 

Vášáryová prišla o životnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 sa začala venovať politike. Niekoľko rokov pracovala ako manažérka v oblasti public relations, v rámci ktorej sa po marketingovej stránke venovala aj problematike hendikepovaných športovcov. Je zakladateľkou a predsedníčkou Správnej rady Via Cultura (NGO), zakladateľkou Inštitútu pre kultúrnu politiku, od roku 2013 predsedníčkou najstaršieho slovenského spolku žien Živena a internetového časopisu Kultúrny kyslík.

Magdaléna Vášáryová, ktorá hovorí plynulo šiestimi jazykmi, je sestrou nemenej slávnej herečky Emílie Vášáryovej a bola manželkou humoristu a dramatika Milana Lasicu. Ten náhle zomrel 18. júla. Hoci išlo o význačnú osobnosť slovenskej kultúry, rozhodla sa rodina usporiadať iba súkromný obrad bez prítomnosti médií či plejády umelcov. "Veľmi oceňujeme, že ste pochopili naše prianie rozlúčiť sa s ním v kruhu našej rodiny," uviedla vdova po pohrebe. 

Vášáryová prišla o životnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Viac o téme: Magda Vášáryová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu