Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Osudová žena legendárneho Potměšila: Veď on bol stále ženatý!

Ladislav Potměšil Zobraziť galériu (4)
Ladislav Potměšil (Zdroj: Tv Nova)

PRAHA - Zosnulý Ladislav Potměšil by dnes oslávil 76 rokov. Herec bol v čase svojej smrti druhýkrát ženatý. Svoju druhú manželku spoznal, keď bol stále zadaný. Potom spolu ale prežili dlhých 48 rokov.

Ladislav Potměšil sa narodil 2. septembra 1945 v pražskom Žižkove. Od detstva sa venoval umeniu k čomu ho viedol otec, ktorý ho často vodil do divadla. Postupne sa však presunul z obecenstva na javisko a sám spieval v mnohých súboroch, účinkoval vo filme aj na divadelných doskách.

Galéria: Ladislav Potměšil


V roku 1969 vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe a získal angažmán v Realistickom (dnes Švandovom) divadle, na scéne ktorého zotrval až do roku 1988. V rokoch 1989 až 1990 hral v Divadle S. K. Neumanna v Libni a od roku 1993 bol členom pražského súboru Divadla na Vinohradech.

Ladislav Potměšil sa postavil prvý raz pred kameru začiatkom 60. rokov. Odvtedy hral v mnohých úspešných filmoch a stvárnil desiatky postáv. Zažiaril napríklad ako otec Horáček v komediálnom muzikáli Discopříběh (1987) a Discopříběh 2 (1991), ale najmä ako major Václav Maisner v trilógii Byl jednou jeden polda (1995, 1997, 1999). Sám vravieval, že mal najradšej komediálne úlohy.

Osudová žena legendárneho Potměšila:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tv Nova)


Široké uplatnenie našiel aj v televíznych seriáloch, ako napríklad Hospoda, Zdivočelá země, Přístav či Ordinace v růžové zahradě.

Obľúbený herec Ladislav Potměšil, ktorého dlhodobo sužovali vážne zdravotné problémy a bol pripútaný na lôžko, našiel široké uplatnenie rovnako aj v dabingu. Herec zomrel 12. júla a zanechal po sebe manželku Jaroslavu Brouskovú. 

Herci sa zoznámili v roku 1972, v tom čase však bol Potměšil ženatý s inou kolegyňou. S Jaroslavou Pokornou mal aj dcéru Máriu. „So ženou sme sa dohodli na rozchode,” povedal k tomu kedysi umelec. S Brouskovou potom prežil v manželstve 48 rokov, počas ktorých prišli na svet ich dvaja synovia. 

Osudová žena legendárneho Potměšila:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Ladislav Potměšil a Jaroslava Brousková
Zobraziť galériu (4)
Ladislav Potměšil a Jaroslava Brousková  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Ladislav Potměšil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu