Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slávny herec zomrel rovno 4-krát: Postrelil sa do hrude a...

Peter Fonda Zobraziť galériu (4)
Peter Fonda (Zdroj: Lionsgate)

LOS ANGELES - Dnes si pripomíname druhé výročie smrti amerického herca Petra Fondu. Ten mal pritom blízke stretnutie so zubatou už trikrát - počas operácie po tom, ako sa v detskom veku postrelil do hrudníka.

Peter Fonda sa narodil 23. februára 1940 v New Yorku v rodine oscarového herca Henryho Fondu, ktorý ho k herectvu priviedol. Ako 13-ročný inscenoval Peter Fonda svoje vlastné dielo Stalag 17 1/2.

Galéria: Peter Fonda

Filmový debut absolvoval ako 24-ročný v úlohe obdivovateľa motoriek vo filme The Wild Angels (1963). Skutočnú slávu mu však priniesol až film Bezstarostná jazda (Easy Rider). Ako producent a spoluautor scenára (v roku 1970 bol nominovaný na Oscara) do filmu investoval 350-tisíc dolárov a po jeho uvedení sa tešil zo zisku prevyšujúceho 80 miliónov dolárov.

Slávny herec zomrel rovno
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Columbia Pictures)

Zároveň spolu s Dennisom Hopperom, ktorý obsadil ďalšiu hlavnú úlohu a snímku režíroval, založil nový žáner - roadmovie. V sedemdesiatych rokoch si ešte Peter Fonda zahral v pomerne úspešnej dráme Väzenské blues (1977) a v akčnom filme Hazardná hra (1978).

Po senzačnom úspechu Bezstarostnej jazdy žil Peter Fonda v súkromí ako postava, ktorú stvárnil. Štrnásť rokov býval na lodi v trópoch a občas sa "strácal vo svete drog a sladkého ničnerobenia", ako sa píše v jeho životopise. Fondov režisérsky debut Námezdná sila (1971) vyvolal zhovievavé kritiky, ale aj hlasy o jeho nudnosti.

V 80. rokov prijal Peter Fonda úlohu vo filme nemeckej produkcie Mier s pepermintovou príchuťou (1982), kde hral amerického vojaka z konca druhej svetovej vojny; v americkej dráme Ružová záhrada (1989) z čias nacistickej diktatúry si zasa zahral po boku európskych hviezd Liv Ullmannovej a Maximiliana Schella.

Do roku 2013 sa Fonda vydal vo vedecko-fantastickom filme Johna Carpentera Útek z N.Y. (1982), ktorý nadväzoval na snímku Štrkáč (1981). Potom nasledovala rola v snímke Uleeovo zlato (Ulee's Gold), ktorú mal pôvodne obsadiť Nick Nolte. Za úlohu čudáckeho chovateľa včiel, ktorému sa podarí dostať zo svojej izolácie, dostal v roku 1998 Zlatý glóbus a opäť bol nominovaný na Oscara.

Slávny herec zomrel rovno
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Orion Pictures)


V roku 2004 si Peter Fonda zahral menšiu úlohu v úspešnej komédii režiséra Stevena Soderbergha Dannyho dvanástka, v ktorom exceloval George Clooney, a spolu s ním sa predstavili aj ďalšie hollywoodske hviezdy ako Brad Pitt, Matt Damon či Julia Robertsová.

Posledným filmom, v ktorom diváci Petra Fondu videli, bola vojnová dráma The Last Full Measure režiséra Todda Robinsona, ktorá sa na verejnosť dostala až po jeho smrti. Herec zomrel 13. augusta 2019. Podľa vyhlásenia Fondovej rodiny zomrel doma v Los Angeles na zlyhanie respiračného systému spôsobené rakovinou pľúc.

Už roky predtým Fonda povedal členom skupiny Beatles: „Viem, aké to je, byť mŕtvy.” Odkazoval tak na svoju nehodu z detstva. „Povedal mi neuveriteľnú príhodu o tom, ako 11-ročný čistil otcovu zbraň a náhodne sa postrelil do hrude a zomrel trikrát na operačnom stole. Stratil toľko veľa krvi,” spomínal jeho kolega Jason Ritter. Lekári sa vtedy obávali, že guľka zostala v jeho srdci, s údivom ale zistili, že v momente, ako smerovala do srdca, to sa práve zmršťovalo a odbilo svoj úder, čím náboj "posunulo" pod seba. V podstate išlo nakoniec len o akési škrabnutie. 

Peter Fonda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Chris Pizzello/Invision/AP, File)

 

Viac o téme: Peter Fonda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu