Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smrť dva dni pred narodeninami: Otec známych slovenských bratov zomrel po dlhej chorobe

Ondrej Malachovský Zobraziť galériu (4)
Ondrej Malachovský (Zdroj: SND)

BRATISLAVA - Láska k umeniu sa v tejto rodine naozaj podedila. Dnes by oslavoval narodeniny operný spevák Ondrej Malachovský. Jeho synovia Martin aj Svätopluk sa obaja vybrali v jeho šľapajach, hoci Sväťo sa neskôr stal známym viac ako komik a herec.

Ondrej Malachovský pochádzal z Badína, kde sa narodil 5. apríla 1929. Absolvoval Konzervatórium v Bratislave a v roku 1959 sa stal sólistom prvej slovenskej opernej scény, kde zotrval až do 90. rokov 20. storočia.

Galéria: Operný spevák Ondrej Malachovský

Výrazný a mohutný hlasový potenciál sa hneď od začiatku jeho pôsobenia bohato uplatňoval. Vytvoril širokú paletu postáv basového operného repertoáru. Počas svojej kariéry spieval prakticky všetky basové ťažiskové roly: Dona Basilia, Sarastra, Kecala, Komtúra, Končaka, Gremina, Modrofúza, Rocca, Mefista, Borisa Godunova, Filipa II., Dalanda, Fiesca a mnohé ďalšie.

V Slovenskom národnom divadle (SND) účinkoval vo vyše 80 operných inscenáciách, koncertoval s orchestrom aj s klavírom, chodieval na besedy, vyhľadával neznáme ľudové piesne a bol aj výborným pedagógom.

Smrť dva dni pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SND)


Hneď v prvej sezóne v roku 1960 (a potom ešte mnohokrát) stelesnil postavu Svätopluka v rovnomennej opere Eugena Suchoňa a táto postava sa stala jednou z jeho najvýznamnejších životných umeleckých kreácií. Významné sú aj jeho postavy v ďalších slovenských operných dielach. V roku 1965 prvý raz spieval Štelinu v Suchoňovej Krútňave a tento part sa takisto stal jeho profilovou rolou. Je nezabudnuteľným Mistrom Scroogeom, účinkoval aj v televíznych filmoch Beg Bajazid, Kováč Wieland či Vzkriesenie, v inscenáciách opier Eugen Onegin, Tajné manželstvo, Lampiónová slávnosť, Svätopluk, Fidelio uvedených v Československej televízii.

Spolupracoval s Československým rozhlasom v Bratislave pri nahrávaní opier.

Ondreja Malachovského mali možnosť počuť priaznivci operného umenia po celej Európe. Pôsobil v Česku ako sólista Janáčkovej opery v Brne, hosťoval často v Národnom divadle v Prahe. Spieval v slovinských mestách Ľubľana a Maribor, bol stálym členom Opery v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Smrť dva dni pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SND)


Prezident SR udelil v roku 2008 Ondrejovi Malachovskému Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

Nasledovníkov má vo vlastnej rodine. Dcéra Oľga je síce klinická psychologička, no synovia Martin (bas) a Svätopluk (barytón) išli v šľapajach svojho otca. 

Umelec zomrel po dlhej chorobe 3. apríla 2011 v Bratislave iba dva dni pred svojimi 82. narodeninami.

Smrť dva dni pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Ondrej Malachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu