Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štaidl by brata nezaprel: Geniálny fešák, ale... Zomrel ako 30-ročný!

ilu Zobraziť galériu (6)
ilu (Zdroj: ČT)

PRAHA - Ladislav Štaidl nebol jediný nadaný a všeobecne známy z rodiny. Mal ešte o dva roky staršieho brata, ktorý písal texty Karlovi Gottovi a iným populárnym spevákom. Bohužiaľ, život Jiřího Štaidla vyhasol priamo na vrchole síl. Dnes si pripomíname výročie jeho tragickej smrti.

Jiří Štaidl sa narodil 22. januára 1943. Ako dieťa chodil na hodiny klavíra, ale viac ho bavilo písanie. Po maturite chcel študovať scenáristiku, na FAMU ho však nevzali z politických dôvodov. 

Galéria: Jiří Štaidl

No ako v jeho profile na svojich stránkach uvádza Česká televízia, dokázal sa presadiť aj sám. Už na prelome 50. a 60. rokov písal texty na staré americké šlágre a sám si ich aj naspieval na magnetofón. So svojimi textami potom oslovil kompetentných v divadle Semafor a oni mu dali šancu. 

Jiří Štaidl
Zobraziť galériu (6)
Jiří Štaidl  (Zdroj: ČT)

Ladislav Štaidl
Zobraziť galériu (6)
Ladislav Štaidl  (Zdroj: ČT)

Jeho prvými textami boli hity Padá hvězda v podaní Waldemara Matušku a Tam za vodou v rákosí, ktorý Matuška naspieval s Evou Pilarovou. V divadle sa stretol aj s Karlom Gottom a začala ich plodná spolupráca. 

Štaidl by brata nezaprel:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

Neskôr sa rozhodol založiť vlastné divadlo, ktoré dostalo meno Apollo. V rámci Apolla vznikli napríklad Gottove piesne Bum bum bum, Cesta rájem, C´est la vie, Pošli to dál, Proč ptáci zpívají, Lady Carneval a ďalšie v podaní iných spevákov ako Kam letí ten čáp, Hádej, Matyldo, Dej mi pár okovů, Kdybys byl varhaník. Ale písal napríklad aj pre Helenu Vondráčkovú – Pátá či Chytila jsem na pasece motýlka. Divadlo Apollo zaniklo v polovici roka 1968. 

Karel Gott bol zrejme prvý, ktorý divadlo opustil, pretože mu viac vyhovovali koncerty. Napriek tomu mu Štaidl napísal ešte veľa hitov: Hej, páni konšelé, Láska bláznivá, Já se tiše odporoučím, Hej, hej, bejby, Já se asi v létě ožením, Mistrál, Kávu si osladím, Já brány už otvírám i Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, ústrednú pieseň slávnej rozprávky Tři oříšky pro Popelku. 

Štaidl by brata nezaprel:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

Štaidl napísal aj piesne pre film Noc na Karlštejne – nezabudnuteľný je hit Lásko má, já stůňu. Jeho poslednou prácou bol filmový muzikál Hvězda padá vzhůru, premiéry sa už ale nedožil. 

Tragicky zahynul pri autonehode, keď sa zrazil s nákladným autom. Jeho nový športový voz, ktorý vlastnil len pár dní, sa niekoľkokrát prevrátil. Jiří ani jeho spolujazdkyňa neboli pripútaní – ju vymrštilo na zadné sedadlá a utrpela len šok a odreniny, on vyletel z auta a po strete so zvodidlami bol namieste mŕtvy. 

Štaidl by brata nezaprel:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Jiří Štaidl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu