Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slávna Češka, ktorá chodila s Rišom Müllerom: Veď ona je vlastne tiež naša!

Iva Bittová Zobraziť galériu (7)
Iva Bittová (Zdroj: SFÚ)

PRAHA - Hviezda alternatívnej hudobnej scény, temperamentná speváčka, huslistka a skladateľka Iva Bittová sa dostala do povedomia širokej verejnosti vo filme Ružové sny a neskôr ako partnerka speváka Richarda Müllera.

Iva Bittová sa narodila 22. júla 1958 v Bruntále na severnej Morave. Jej otec pochádzal z južného Slovenska. Bol telom i dušou muzikant, hral na niekoľkých hudobných nástrojoch, najviac na kontrabase, cimbale, gitare a trúbke. Iva spolu so svojimi dvoma sestrami tak vyrastala v prostredí klasickej i ľudovej hudby.

Slávna Češka, ktorá chodila
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SFÚ)


Po príprave v ľudovej škole umenia v odbore husle a balet ju prijali na konzervatórium v Brne. Už počas štúdií pôsobila ako speváčka a herečka v avantgardnom brnianskom Divadle na provázku, kde získala aj medzinárodné skúsenosti.

V prvom ročníku konzervatória si ju vybral režisér Dušan Hanák do filmu Ružové sny (1977). Iva Bittová v ňom hrala Jolanku z rómskej osady. Film získal Cenu československej filmovej kritiky, Cenu filmových divákov a ďalšie ocenenia. Stvárnila rôzne roly aj vo filmoch Jak se budí princezny (1976), Balada pro banditu (1978) a ďalších. Z novších filmov sú to Želary (2003) a Tajnosti (2007).

Slávna Češka, ktorá chodila
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Popri práci v divadle nadviazala spoluprácu s profesorom Rudolfom Šťastným z Moravského kvarteta a vrátila sa k hre na husliach. Od roku 1984 vystupovala ako speváčka a huslistka s vlastnými skladbami na texty ľudových piesní. Účinkovala spolu so svojím vtedajším partnerom bubeníkom Pavlom Fajtom. Z tejto spolupráce vznikol aj album Bittová & Fajt (1987). Neskôr spievala spoločne s brnianskou rockovou skupinou Dunaj, v ktorej hral Fajt na bicie. Popri štúdiovom albume Dunaj & Iva Bittová (1989) vznikla aj nahrávka zo spoločného koncertu s názvom Pustit musíš (1995). Spolupracovala aj s ďalším členom Dunaja, gitaristom a basgitaristom Vladimírom Václavkom (album Bílé inferno, 1997) či so skupinou Čikori.

V roku 2003 účinkovala v role Elvíry v Mozartovej opere Don Giovanni v novom Centre výrazového umenia v USA. Americká tlač dielo označila ako objavné operné naštudovanie.

Medzi jej ďalšie známe hudobné albumy patria Echoes, Elida, Divná slečinka a Mater. Sólový album hviezdy alternatívnej hudobnej scény Ivy Bittovej nesie názov Entwine/Proplétám. Uzrel svetlo sveta v roku 2014. "Entwine je akoby reflexiou, alebo ak chcete zrkadlom môjho života. Preplietaním životných skúseností, nálad, farieb tónov sa podarilo upliesť hudobnou textovou mozaiku tohto albumu, ktoré s úctou a veľkým rešpektom venujem môjmu dlhoročnému blízkemu človeku Václavovi Havlovi," poznamenala umelkyňa v rozhovore pre internetový magazin.aktualne.cz.

Slávna Češka, ktorá chodila
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)


V roku 2008 koncertovala na Slovensku v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole. V roku 2012 vystúpila so skupinou Čikori na hudobnom festivale Pohoda. V roku 2016 vyrazila so slovenským Mucha Quartet na spoločné turné po šiestich slovenských mestách, aby zoznámila svojich fanúšikov, ale i priaznivcov ľudovej hudby s výsledkami celoživotnej práce skladateľa Bélu Bartóka. Výber z nich upravil pre Ivu Bittovú a sláčikový Mucha Quartet hudobný skladateľ Vladimír Godár.

Iva Bittová získala viaceré ocenenia. V roku 1989 to bola Platňa roka nakladateľstva Panton, niekoľko ocenení Českej hudobnej akadémie v kategórii Platňa roka a Speváčka roka, v roku 2006 víťazstvo v ankete Brno Top 100. Za ocenenie považuje Bittová aj koncertné vystúpenie pri príležitosti odovzdávania štátnych vyznamenaní ČR a Radu Bieleho leva na Pražskom hrade v čase pôsobenia prezidenta Václava Havla.

Slávna Češka, ktorá chodila
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Iva Bittová bola kedysi partnerkou speváka Richarda Müllera. Začiatok ich lásky sa časovo prelína s momentom, keď sa rozvádzal s manželkou Soňou. Zdalo sa, že talentovaní, nadpriemerne nadaní hudobníci tvoria stabilný pár a nič ich nemôže rozdeliť. Po piatich rokoch sa ale ich vzťah skončil. Rozišli sa v roku 2004.

Umelkyňa má dvoch synov. Sedemnásť rokov žila v Lelkoviciach pri Brne, kde osem rokov viedla dievčenský spevácky zbor Lelky. V súčasnosti žije v USA v inšpirujúcom prírodnom prostredí Hudson Valley v štáte New York.

Slávna Češka, ktorá chodila
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Instagram VNS)

Viac o téme: Iva Bittová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu