Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český herec známy aj v Hollywoode: Ženu zdedil po kolegovi, ale... po 20 rokoch ROZCHOD kvôli deťom!

Karel Roden Zobraziť galériu (4)
Karel Roden (Zdroj: CT)

PRAHA - Herec Karel Roden je uznávaný nielen v našich končinách, ale aj v zahraničí. V súkromí jeho srdce 20 rokov patrilo exmanželke Jana Krausa, herečke Jane Krausovej. Keď však zatúžil po rodine, nasledoval rozchod.

Karel Roden sa narodil 18. mája 1962 v hereckej rodine. Vyštudoval keramickú školu v českom meste Bechyně. Po absolvovaní DAMU (Divadelní akademie múzických umění) v Prahe pôsobil na rôznych českých scénach (Divadlo na Vinohradech, Národní divadlo, Divadlo Na zábradlí, Labyrint, Divadlo na Starém Městě). Účinkoval v mnohých televíznych inscenáciách a seriáloch (Druhý dych, Nejdelší návrat, Hodiny od Fourniera, Malý pitaval z veľkého města).

Galéria: Herec Karel Roden


V Spojenom kráľovstve sa zdokonaľoval v angličtine a navštevoval herecké kurzy v rokoch 1993 - 1994. Výborná znalosť angličtiny mu priniesla i spoluprácu s americkým filmovým Hollywoodom, kde hercovi ponúkli niekoľko záporných úloh. Postupne sa tak rozrástla i jeho zahraničná filmografia. Objavil sa vo filme 15 Minutes (15 minút, 2001), kde si zahral po boku Roberta De Nira, ktorý si ho pre tento film sám vybral. Účinkoval i vo filmoch Bulletproof Monk (Nepriestrelný mních, 2003) a taktiež v komédii Prázdniny pana Beana (Mr. Bean's Holiday, 2007).

Karel Roden si zahral aj s Garym Oldmanom
Zobraziť galériu (4)
Karel Roden si zahral aj s Garym Oldmanom  (Zdroj: Mobius International )


Zažiaril aj vo filmovom hite Bathory (2008) od slovenského režiséra Juraja Jakubiska, kde vytvoril postavu Juraja Thurza. Do slovenských kín vstúpil i český film Fotograf s podtitulom Dámy, radím vám ke klidu...! (2015). Tragikomédiu s erotickými prvkami voľne inšpirovanú životom svetoznámeho českého fotografa Jana Saudka nakrútila režisérka a scenáristka Irena Pavlásková. Fotograf je ich piatym spoločným filmovým počinom. Diváci si v ňom mohli zachytiť Rodena v úplne novej polohe, v ktorej ho ešte nevideli. Je vášnivý, zábavný, vtipný, očarujúci i provokatívny. Neskôr sa objavil vo filmoch Masaryk či Sklenená izba. 

V hereckom prostredí sa spoznal aj so svojou partnerkou Janou Krausovou. Cesta k ich vzťahu však bola jemne kľukatá. Roden totiž žil s Ivanou Chýlkovou. Tú si však v roku 1994 vyhliadol Jan Kraus a začal ju dobýjať. Nejaký čas odolávala, no nakoniec podľahla. A tak Chýlková vytvorila pár s Krausom a jej expartner Roden zas s Krausovou. 

Ivana Chýlková a Karel Roden
Zobraziť galériu (4)
Ivana Chýlková a Karel Roden  (Zdroj: Profimedia)

Ich vzťah pôsobil ukážkovo, kým sa Karel nerozhodol založiť rodinu. Dcéra Sofia sa mu narodila, keď mala jeho partnerka tesne pred 60-kou. Dieťa vynosila zubárka Laura Čekanová a hovorilo sa o umelom oplodnení, s ktorým Jana Krausová súhlasila. Neskôr však Laura otehotnela druhýkrát a porodila syna Karla. Spočiatku táto netradičná rodina fungovala, neskôr však s Rodenom zostala žiť len zubárka... 

Jana Krausová
Zobraziť galériu (4)
Jana Krausová  (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Karel Roden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu