Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzácne FOTO slovenskej legendy: Aha ju, mladá žaba (22) s ešte mladším Satinským (21)

Zita Furková Zobraziť galériu (4)
Zita Furková (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Do spoločnosti často nechodí a nie je na očiach verejnosti, a tak možno mnohých prekvapí, že známa slovenská herečka Zita Furková dnes oslavuje už 80 rokov. Pozrite sa, ako vyzerala v jednom zo svojich prvých filmov - na snímke jej robí spoločnosť o rok mladší Július Satinský (†61) a tiež legendárny František Dibarbora (†70).

Zita Furková sa narodila 6. marca 1940. K divadlu si privoňala veľmi skoro, ešte v predškolskom veku, a tak jej kroky neskôr viedli na VŠMU. 

Galéria: Herečka Zita Furková

Po ukončení školy pôsobila v divadlách vo Zvolene, Nitre aj Bratislave. Neskôr zakladala Divadlo Astorka Korzo '90, kde sa stala jeho prvou umeleckou šéfkou. 

Vzácne FOTO slovenskej legendy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

V rámci filmu začala pôsobiť v 60. rokoch. Jedným z jej prvých filmov bol Výlet po Dunaji, kde sa pred kamerami stretla s rovnako začínajúcim, o rok mladším kolegom Júliusom Satinským. Bohužiaľ, ten v roku 2002 podľahol ťažkej chorobe. Pozrite, ako im to spolu pristalo ako mladým dvadsiatnikom: 

Zita Furková, Július Satinský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SFÚ)

Furková účinkovala aj v tituloch ako Zločin slečny Bacilpýšky, Ťapákovci, Dosť dobrí chlapi, Pavilón šeliem, Chrobák v hlave, Kráľ Drozdia brada, Kohút nezaspieva, Sedím si na konári a je mi dobre. 

Okrem hereckej profesie sa venuje aj scenáristike a dabingovej réžii. Pod jej vedením vzniklo napríklad slovenské znenie filmu Osobný strážca. 

Vzácne FOTO slovenskej legendy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Zita Furková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu