Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brat známeho slovenského herca: Nemal ani maturitu, dnes je tiež legendou!

Ján Mistrík Zobraziť galériu (10)
Ján Mistrík (Zdroj: Anton Faraonov )

BRATISLAVA - Herec Ivan Mistrík (†46) bol nepochybne známy, no netreba zabúdať ani na jeho brata Jána Mistríka (78), ktorý začínal v divadle ako 6-ročný a dnes je nielen divadelnou legendou, ale aj veľmi známym dabingovým hlasom.

Ján Mistrík sa narodil 3. agusta 1942 v Bratislave. Ako 6-ročný debutoval v SND v hre Rok na dedine, kde účinkoval aj jeho o 7 rokov starší brat Ivan, ktorý za sebou mal už niekoľko inscenácií. „Ten bacil divadelný ma potom chytil, tým Rokom na dedine to iba začalo,” povedal Ján pre TA3. 

Brat známeho slovenského herca:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TA3/archív JM)

Ako tínedžer sa urazil na učiteľku, ktorá mu dala pred celou triedou zaucho. Rozhodol sa viac do školy nevkročiť. „Robil som v pivovare ako 14 a pol, 15-ročný,” uviedol v rámci svojho portrétu v spravodajskej televízii. 

V tom čase začal pomaly aj nakrúcať a ako 16-ročného ho prijali do divadla v Spišskej Novej Vsi. Neskôr urobil skúšky na VŠMU, problémom ale bolo, že nemal maturitu. Nakoniec sa kompetentní rozhodli udeliť mu výnimku. „Po nás takto dostal výnimku aj Miško Dočolomanský o rok neskôr,” zaspomínal si. 

Ján Mistrík po štúdiu prešiel divadlami vo Zvolene, Martine a neskôr sa jeho domovskou scénou stala Nová scéna v Bratislave, kde začal účinkovať aj v muzikáloch. 

Brat známeho slovenského herca:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Anton Faraonov )

Jeho srdcovou záležitosťou je okrem divadla aj rozhlas. Jeho hlas ale poznajú aj televízni diváci. V dabingu začínal v časoch, keď sa ešte robil naživo. Je známy ako admirál zo seriálu JAG - Vojenská prokuratúra, epizódne postavy nahovoril aj v Prison Breaku, Priateľoch či Monkovi. Portál dabingforum.sk pri jeho mene uvádza vyše 200 filmov, na ktorých pracoval. V sérii o Harrym Potterovi daboval školníka Filcha. 

Herec má tri dcéry. Zuzana je známa dramaturgička, producentka a aktivistka, jej meno je spojené napríklad s filmami Mečiar a Učiteľka. Jana je prekladateľka, ktorá ma na konte prvé dva diely knižnej série Harry Potter, čiže vymyslela celú slovenskú terminológiu. Ľubica študovala na dvoch školách - začala so slovenčinou a estetikou, potom si pribrala filmovú vedu a dramaturgiu na VŠMU. 

Svadobná fotografia Jána Mistríka
Zobraziť galériu (10)
Svadobná fotografia Jána Mistríka  (Zdroj: TA3)

Viac o téme: Ján Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu