Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kráska so slovenskými koreňmi dobyla svet: Táto ikona pobláznila všetkých!

Audrey Hepburn Zobraziť galériu (4)
Audrey Hepburn (Zdroj: Paramount Pictures)

BRATISLAVA - Krásna, talentovaná, šarmantná a s dobrým srdcom! Taká bola Audrey Hepburn, ktorá by dnes oslávila 90. narodeniny. Ikona 20. storočia však v roku 1993 prehrala boj s rakovinou. Inak, vedeli ste, že mala slovenských predkov?

Audrey Hepburn sa narodila 4. mája 1929. Jej matka bola holandská šľachtičná, barónka Ella van Heemstra. Pre Slovákov je však celkom zaujímavá aj informácia o predkoch zo strany jej otca - Josepha Rustona. Ten bol synom Victora Johna Rustona a Anny Kataríny Wels, ktorá sa narodila v dedinke Kovarce, neďaleko Topoľčian. 

Keď bola Audrey malá, rodina pendlovala medzi viacerými holandskými mestami a Londýnom. Od rodičov sa naučila angličtinu a holandčinu, neskôr si osvojila francúzštinu, taliančinu a španielčinu. V roku 1938 sa rodičia talentovanej herečky rozviedli. 

Kráska so slovenskými koreňmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Audrey sa od malička venovala tancu a túžila sa stať primabalerínou. Neskôr sa začala venovať herectvu a to sa vyplatilo. Počas svojej kariéry dostala množstvo ocenení.

Ako úplne prvá vyhrala Oscara, Zlatý Glóbus a cenu BAFTA za tú istú úlohu. Išlo práve o hlavnú rolu vo filme Prázdniny v Ríme (1953), ktorá doslova odštartovala jej kariéru. Tým, čo majú radi staré snímky, netreba ani pripomínať ďalšie filmy ako Sabrina, Vojna a Mier, Raňajky u Tiffanyho, My fair Lady či Robin a Marian.

Kráska so slovenskými koreňmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lippert Pictures)

Krásna herečka bola aj módnou ikonou a pre mnohé ženy je aj dnes veľmi inšpiratívna. Hepburn patrí do Siene slávy najlepšie oblečených žien, čo je vo svete módy tým najvyšším ocenením. 

Keď je reč o brunetkinom talente a kráse, nemožno zabudnúť na jej dobré srdce. V roku 1988 sa stala Vyslankyňou dobrej vôle UNICEF. Venovala sa pomoci deťom v najchudobnejších krajinách sveta. Keď sa v roku 1992 vrátila zo Somálska, trápili ju bolesti brucha. Zistenia lekárov boli kruté - rakovina. 

Audrey zomrela v januári 1993 v spánku. V tom čase bol po jej boku holandský herec Robert Wolders. Dvojica bola spolu 13 rokov, avšak herečka si ho po dvoch nevydarených manželstvách už za muža nezobrala. Zostali po nej dvaja synovia. 

Kráska so slovenskými koreňmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Columbia Pictures)

Viac o téme: Audrey Hepburn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu