Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obdivovatelia ikonickej Audrey Hepburn pozor: Niečo z tohto môže byť vaše!

Audrey Hepburn Zobraziť galériu (2)
Audrey Hepburn (Zdroj: SITA/AP/George Douglas, Paramount Pictures)

LONDÝN - V londýnskom aukčnom dome Christie's budú dražiť veci z osobnej zbierky legendárnej britskej herečky Audrey Hepburn. Záujemcovia si počas aukcie budú môcť zaobstarať napríklad jej nepremokavý kabát značky Burberry, niekoľko párov balerínok, listy či portréty.

Súčasťou kolekcie sú tiež scenár filmu Raňajky u Tiffanyho (1961) s jej osobnými poznámkami, list od Trumana Capoteho, autora románu, ktorý bol predlohou spomínaného filmu, alebo zapaľovač s vygravírovaným venovaním For My Fair Lady (v preklade Mojej krásnej dáme), ktoré je referenciou k rovnomennému muzikálu z roku 1964.

Podľa aukčného domu budú v dražbe "unikátne osobné veci, ktoré ešte nebolo možné vidieť na trhu". Aukcia vznikla so súhlasom herečkiných synov Lucu a Seana a bude sa konať 27. septembra, pričom jej bude predchádzať aj výstava spomínaných vecí. Okrem toho si záujemcovia budú môcť od 19. septembra predmety a oblečenie vydražiť aj prostredníctvom internetu, a táto možnosť bude pre nich dostupná do 3. októbra. "Dúfame, že predaje vzdajú hold nadčasovému štýlu tejto legendárnej herečky," vyjadril sa riaditeľ oddelenia súkromných kolekcií v Christie's Adrian Hume-Sayer.

Audrey Hepburn študovala balet v Londýne, kde tiež dostala prvé divadelné úlohy. Jej prvou významnou úlohou bola Gigi v divadelnej verzii románu spisovateľky Colette. Predstavenie, ktoré malo premiéru na Broadwayi v roku 1951, malo výnimočný úspech. Za herecký výkon vo svojom prvom americkom filme Prázdniny v Ríme (1953), kde hrala po boku Gregoryho Pecka, dostala v roku 1954 Oscara, Zlatý Glóbus a cenu BAFTA. Účinkovala aj vo filmoch Sabrina (1954), Vojna a mier (1956), Príbeh mníšky (1959), Ako ukradnúť Venušu (1996), Láska medzi zlodejmi (1987) alebo spomínaných a obľúbených Raňajkách u Tiffanyho (1961) a My Fair Lady (1964). Neskôr sa venovala najmä humanitárnej činnosti pre UNICEF. Zomrela v roku 1993 na následky rakoviny apendixu.

Viac o téme: DražbaAudrey Hepburn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu