Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česká herecká legenda: Vojna so synom... Vydedil ho!

Jiří Sovák Zobraziť galériu (8)
Jiří Sovák (Zdroj: CT)

PRAHA - Ohromne talentovaný herec, ale aj prísny otec. Taký bol Jiří Sovák, ktorý si zahral v mnohých českých filmoch a seriáloch. Vlastnému synovi, tiež známemu hercovi, neodpustil nehodu pod vplyvom alkoholu a vydedil ho.

Jiří Sovák sa narodil 27. decembra 1920 ako Jiří Schmitzer, meno si počeštil počas nemeckej okupácie. Študoval na konzervatóriu v Prahe, najprv sa však živil ako úradník a skladník, herectvu sa venoval len ako ochotník. 

Neskôr získal profesionálny angažmán v divadle. V 70. rokoch zažil rozkvet svojej televíznej kariéry, objavoval sa v mnohých filmoch a seriáloch, legendárni sú Chalupári. Neskôr hral napríklad čarodejníka v seriáli Arabela. Z filmov spomeňme Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova, alebo Marečku, podejte mi pero. 

Česká herecká legenda: Vojna
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FS Barrandov)

V poslednom spomínanom si zahral so svojím synom, ktorý si ponechal rodinné meno Schmitzer. Talentovaní herci však v živote dospeli k veľkému osobnému sporu, ktorý skončil vydedením. Schmitzer nakoniec neprišiel otcovi, ktorý zomrel 6. 2. 2000, ani na pohreb. 

Jeden problém vynikol, keď Sovák odišiel od matky svojho syna a ten mu to nemohol zabudnúť. Napäté vzťahy ešte viac vyostrila nehoda, pri ktorej zomrel chodec a Schmitzerovi namerali v krvi alkohol. Otec mu tento prešľap neodpustil a nakoniec ho nezahrnul ani do dedičstva. 

Česká herecká legenda: Vojna
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Dedila Sovákova druhá manželka a Schmitzerove deti. Spolu sú teda majiteľmi autorských práv, no o spoločnej dohode dlhé roky nemohla byť reč. Ako prezradila vdova českému Blesku, 10 rokov po Sovákovej smrti napríklad zatrhli vydanie jeho hier. 

Až v roku 2015 si české médiá všimli ústretový krok. Jiří Schmitzer súhlasil s ponukou Českej televízie a pri príležitosti 15. výročia od úmrtia svojho otca Jiřího Sováka nahovoril jeho part v digitalizovanej forme filmu Uspořená libra. 

Česká herecká legenda: Vojna
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Viac o téme: Jiří Sovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu