Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nové zistenia: Teroristi z Barcelony mali až tri ciele, hlavným svetoznáma katedrála

Poškodené vozidlo. Zobraziť galériu (7)
Poškodené vozidlo. (Zdroj: Twitter.com/Mustafa Bağ)

BARCELONA - Španielska polícia dnes oficiálne potvrdila, že teroristi, ktorí majú na konte štvrtkový útok z Barcelony i následný pokus o útok v letovisku Cambrils, zhromaždili pre podstatne väčšie akcie alebo viacero útokov najmenej 120 plynových fliaš.

Veľký zvrat z teroru v Španielsku: Dodávku v Barcelone šoféroval niekto iný, nové FOTO vraha

Teroristická bunka, ktorá chcela tri prenajaté dodávky naplniť trhavinou, mala v úmysle buď paralelne alebo s minimálnym časovým odstupom zaútočiť na tri ciele v katalánskej metropole. Údajne hlavným cieľom teroristov bola svetoznáma katedrála Sagrada Familia, dielo budované podľa návrhov architekta Antoni Gaudího (1852-1926), ktoré je jedným zo symbolov Barcelony a ktorého dokončenie je naplánované na rok 2026. Práve v jej priestoroch sa dnes konal spomienkový obrad a omša za obete za účasti kráľa Filipa VI. a kráľovnej Letizie, ako aj premiéra Mariana Rajoya.

Nové zistenia: Teroristi z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Oriol Duran)

Druhým cieľom teroristov bola najznámejšia ulica mesta La Rambla, kde napokon útok aj realizovali s využitím dodávky vrážajúcej do chodcov. Aj tu by však auto naložené trhavinou zrejme spôsobilo ešte tragickejšie následky.

O treťom cieli ešte ani vyšetrovatelia nemajú istotu. Je však pravdepodobné, že by sa ním bola stala zábavná štvrť pri barcelonskom prístave, ktorú navštevujú hlavne mladí ľudia a turisti a v ktorej sa nachádza množstvo nočných podnikov predstavujúcich trne v očiach radikálnych islamistov. Informácie o faktickom pláne A, ktorý teroristi nahradili realizovaným plánom B, prinieslo exkluzívne s odvolaním sa na zdroje vyšetrovateľov španielske internetové noviny El Espaňol.

Nové zistenia: Teroristi z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Oriol Duran)

Pôvodný plán teroristov zničila stredajšia explózia v dome v Alcanare, ktorú pôvodne považovali vyšetrovatelia za nešťastnú udalosť. Po útoku v Barcelone však vyšli najavo súvislosti a fakt, že práve tento dom mal byť miestom výroby náloží teroristov a ich útočiskom. Tu bunka skladovala spomínané množstvo plynových fliaš, navyše tu objavili i stopy trhavín y TATP, ktorú iní teroristi využili už v minulosti pri útokoch v Londýne i v Paríži, ako aj biologické stopy troch osôb.

Identifikovali ďalšiu obeť, je ňou iba sedemročný Austrálčan

K identifikovaným obetiam štvrtkového teroristického útoku v Barcelone dnes pribudol doteraz nezvestný sedemročný Austrálčan Julian Cadman. Jeho otec potvrdil smrť Sky News. Julianova matka bola pri útoku zranená a stále je v nemocnici. Juliana, ktorá má aj britské občianstvo, identifikovala otca Andrewa. Do rána prišiel do Barcelony a okamžite začal zisťovať, či sa jeho syn stal obeťou.

V sobotu sa objavila správa, že by Julian mohol byť živý, pretože ho polícia podľa niektorých médií našla v nemocnici. Polícia však túto správu poprela. Ihneď po útoku boli nasnímané fotografie britského turistu Athwal nad chlapcovým telom. Chlapec bol zlomený a neprístupný. Athwal ignoroval žiadosti policajtov o odchod. "Položil som mu ruku na chrbát a vedel som, že už nežije. Hladil som ho po vlasoch a zostal som u neho. Nechcel som to dieťa zanechať uprostred cesty," povedal Athwal denníku The Mirror.

Rozdrvený Andrew Cadman prišiel letom z Dubaja, ktorý mal štyri hodiny omeškania. Z letiska jeho a ženu, ktorá ho sprevádzala, vzalo auto austrálskeho veľvyslanectva. Polícia im poskytla eskortu do justičného paláca, kde bol chlapec formálne identifikovaný. Potom Cadman odišiel do nemocnice a navštívil manželku Jom. Podľa austrálskej tlači zrejme strávi noc v nemocnici a bude mu ponúknutá poradenská služba. Stav Jom Cadmanovej je vážny, ale stabilizovaný. Ona a jej syn šli do Barcelony zúčastniť svadby a jej manžel musel zostať v Sydney kvôli svojim povinnostiam.

Po útoku v Barcelone našli už tri dodávky, po hlavnom podozrivom stále pátrajú

Younes Abouyaaquoub, hlavný strojca tohtotýždňových útokov v Barcelone a španielskom prímorskom letovisku Cambrils, si na svoju kreditnú kartu požičal až tri dodávky, z ktorých jednu použil na barcelonskom bulvári Las Ramblas, kde s ňou zrážal ľudí. Vyplýva to z najnovších zistení španielskej polície.

Younes Abouyaaquoub
Zobraziť galériu (7)
Younes Abouyaaquoub  (Zdroj: TV3)

Všetky tri dodávky sa už podarilo nájsť, na rozdiel od hlavného páchateľa, ktorý polícii stále uniká. Jedna dodávka zostala na mieste činu v Barcelone, druhú sa podarilo nájsť v meste Ripoll, kde Abouyaaquoub býval, a tretiu v meste Vic, ktoré leží zhruba na polceste medzi Barcelonou a Ripollom.

Hlavný páchateľ Younes Abouyaaquoub, ktorý vo štvrtok v Madride zabil trinásť ľudí a ďalších 120 zranil, je 22-ročný Maročan žijúci dlhšie v Španielsku. Jeho doklady sa našli v jednej z dodávok, konkrétne v tej, ktorá bola nájdená v meste Vic. Médiám sa podarilo skontaktovať jeho matku, ktorá povedala, že svojho syna nespoznáva a že mu vymyl mozog imám, na ktorého kázne chodil.

Nové zistenia: Teroristi z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa jednej z verzií policajného vyšetrovania chceli páchatelia útokov spôsobiť ešte väčšie škody a plánovali naplniť dodávky výbušninami, ktoré v centre Barcelony a na iných miestach odpália. Tento plán im podľa tejto verzie prekazil stredajší výbuch domu v meste Alcanar, ktorý si prenajali a v ktorom sa pripravovali na útoky.

Nové zistenia: Teroristi z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter.com/Zonetacts_Chats‏)

K útokom v Španielsku sa prihlásila militantná extrémistická organizácia Daeš a vyhlásila, že sú odvetou za španielsku účasť na operáciách medzinárodnej vojenskej koalície proti Daeš v Sýrii a Iraku.

Katalánska polícia nevylučuje, že hľadaný Abouyaaqoub mohol ujsť do Francúzska

Španielska polícia nevylučuje, že muž podozrivý zo štvrtkového útoku na rušnej ulici Las Ramblas v Barcelone mohol prejsť cez hranice do Francúzska. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Na otázku, či hľadaný podozrivý Younes Abouyaaqoub mohol ujsť do Francúzska, dnes náčelník katalánskej polície Josep Lluís Trapero na tlačovej konferencii v Barcelone odpovedal: "Nemáme o tom žiadne informácie, ale nemôžeme to vylúčiť."

Trapero spresnil, že španielske tajné služby nevedia, či sa Abouyaaqoub ešte stále nachádza na španielskom území. "Keby som vedel, že je v Španielsku a kde (je), išli by sme preňho," vysvetlil. "Nevieme, kde je," dodal Trapero na margo pohybu Abouyaaqouba.

Trapero na tlačovej konferencii uviedol, že po štvrtkovom útoku v Barcelone boli posilnené kontroly na spoločných hraniciach s Francúzskom, ktoré sú od katalánskej metropoly vzdialené asi dve hodiny jazdy autom.

Za najpravdepodobnejšiu považujú vyšetrovatelia tú hypotézu, že v dodávke, ktorá vo štvrtok popoludní v Barcelone vrážala do ľudí na Ramble, bol v čase útoku iba jeden človek. Trapero však uviedol, že polícia zatiaľ nedokáže potvrdiť totožnosť tohto vodiča, ktorý z miesta činu ušiel pešo po tom, ako dodávka po náraze do novinového stánku zastala. 

Predpokladá sa, že Abouyaaqoub je jediným z 12 podozrivých zo spáchania útokov, ktorý je ešte stále na úteku. Zvyšní členovia teroristickej bunky boli buď zadržaní, alebo zastrelení políciou po útoku v Cambrils, alebo prišli o život pri stredajšej explózii v meste Alcanar.

Dvaja z členov teroristckej bunky z Katalánska boli vlani v decembri v Zürichu

Najmenej jeden z členov teroristickej bunky zo španielskeho Katalánska navštívil vlani v decembri švajčiarsky Zürich. Predmetnú informáciu internetového portálu tagesanzeiger.ch potvrdila dnes pre tlačovú agentúru SDA hovorkyňa Federálneho úradu pre políciu (Fedpol) v Berne Catherine Maretová. Či a aké kontakty spájali teroristov so Švajčiarskom, to zatiaľ nie je jasné, vyplynulo z jej slov.

Podľa švajčiarskych médií, ale aj podľa katalánskej polície však Zürich navštívili na sklonku uplynulého roka dokonca dvaja z členov bunky. Podľa internetového vydania denníka Blick išlo o 24-ročného Mohameda Hichamyho, ktorého policajti zastrelili v noci na piatok v letovisku Cambrils, ako aj Youssefa Aallu, ktorý mohol spoločne s predpokladanou hlavou bunky imámom Abdelbakim Es Sattym prísť o život pri stredajšej explózii v dome v Alcanare.

Auto Audi týždeň pred útokom v Cambrilse zachytil radar vo Francúzsku

Čierne auto značky Audi, ktorým v noci na piatok útočníci vrážali do ľudí na promenáde v katalánskom letovisku Cambrils, zaznamenal policajný radar vo Francúzsku. Stalo sa tak týždeň pred útokmi v Katalánsku, a to v metropolitnej oblasti Paríža po tom, ako Audi A3 prekročilo maximálnu povolenú rýchlosť. Informoval o tom dnes denník Le Parisien.

Denník súčasne poznamenal, že v súčasnom štádiu vyšetrovania sa nezistila spojitosť medzi teroristami zo Španielska a Francúzskom. "Je možné, že auto prechádzalo cez naše územie v rámci oveľa dlhšej trasy," pripustil Le Parisien.

Táto informácia sa objavila v rámci spolupráce policajných a justičných orgánov, ktoré sa na európskej úrovni snažia identifikovať prípadných komplicov útočníkov z katalánskych miest a zistiť, ako na katalánskom vidieku mohla vzniknúť teroristická bunka s tuctom členov. V súvislosti s útokmi v Katalánsku začala vlastné vyšetrovanie aj parížska prokuratúra špecializujúca sa na zločiny súvisiace s terorizmom. V útokoch v Barcelone a Cambrilse bolo totiž zranených 30 Francúzov.  

Viac o téme: TerorizmusBarcelonaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu