Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsko sa zaviazalo, že Iraku pomôže obnoviť vojnou zničenú krajinu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus/File)

BAGDAD - Francúzsko sa zaviazalo, že pomôže Iraku pri obnove krajiny a uzmierovaní tamojšieho obyvateľstva, ktoré sa postupne dostáva z vojnového konfliktu s tzv. Daešom. Vyhlásil to dnes v Bagdade francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, ktorého cituje agentúra Reuters.

Šéf francúzskej diplomacie to uviedol na spoločnej tlačovej konferencii so svojím irackým náprotivkom Ibráhímom Džaafarím a francúzskou ministerkou obrany Florence Parlyovou po rokovaní s irackými činiteľmi. Francúzsko je hlavným partnerom vojenskej koalície, ktorá pod americkým velením pomáha Bagdadu v boji proti militantom z Daeš. Tí v roku 2014 obsadili značné územia v Iraku a Sýrii.

Koalícia poskytla kľúčovú vzdušnú aj pozemnú podporu irackým vládnym silám počas deväťmesačnej operácie zameranej na opätovné dobytie mesta Mósul, hlavnej bašty džihádistov v Iraku. Získanie tohto mesta v júli znamenalo de facto zánik "kalifátu" vyhláseného vodcom Daeš abú Bakrom Baghdádím. Iracké sily sú blízko prevzatia kontroly aj nad mestom Tal Afar. Mesto je jedným z posledných útočísk Daešu v krajine. 

 "Hoci náš spoločný boj proti Daešu ešte nie je ukončený, začína sa fáza stabilizácie a obnovy. Fáza mieru," vyhlásil Le Drian. Francúzsko koncom roka poskytne Iraku pôžičku 430 miliónov eur, uviedli francúzske diplomatické zdroje. Francúzski ministri sa majú stretnúť aj s vodcami irackých Kurdov v meste Arbíl, metropole kurdskej autonómnej oblasti. Jej polovojenské oddiely péšmarga zohrali dôležitú úlohu v bojoch proti džihádistom z Daeš.    

Paríž a iné západné vlády sa však obávajú, že septembrové referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu by mohlo rozdúchať nový konflikt s Bagdadom a susednými štátmi, kde žije veľká kurdská komunita - najmä Iránom a Tureckom. Podľa diplomatických zdrojov predložia Le Drian a Parlyová predsedovi kurdskej regionálnej vlády Masúdovi Barzánímu postoj Paríža v prospech autonómneho Kurdistanu, ktorý by mal zostať súčasťou irackého štátu.

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu