Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Ministerstvo práce zruší akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň

Spoluzakladateľka Čistého dňa Zuzana Miková Tománková.
Spoluzakladateľka Čistého dňa Zuzana Miková Tománková. (Zdroj: Foto: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante. Rezort to dnes oznámil prostredníctvom krátkej tlačovej správy.

Ministerstvo informovalo, že mu dnes Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska Čistý deň.

„Keďže minister Ján Richter opakovane zdôrazňoval, že bude zohľadňovať každé nové zistenie v súvislosti s týmto zariadením, MPSVR na základe tejto novej informácie bezodkladne zruší akreditáciu Resocializačnému stredisku Čistý deň,“ oznámila hovorkyňa MPSVR Veronika Husárová.

Ministerstvo však nesmie ani teraz vydať rozhodnutie bez predchádzajúceho vyjadrenia zo strany Akreditačnej komisie, upozornila Husárová. Uviedla to podľa nej Generálna prokuratúra v proteste prokurátora. Skonštatovala, že ministerstvo je povinné pred vydaním prvostupňového rozhodnutia požiadať o vyjadrenie Akreditačnú komisiu.

„MPSVR preto návrh rozhodnutia o zrušení akreditácie Resocializačnému stredisku Čistý deň predloží Akreditačnej komisii na jej najbližšie zasadnutie 23. augusta. Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené Resocializačnému stredisku Čistý deň,“ doplnila hovorkyňa rezortu.

Podľa poslankýň za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Eriky Jurinovej a Anny Verešovej je odobratie akreditácie potvrdením toho, že minister nemá čo robiť na svojom poste, pretože práve on nesie najväčšiu zodpovednosť. „Ukázalo sa, že reakčný čas ministra Richtera pri tomto škandalóznom prípade je 12 mesiacov. Pravda dobehla ministra aj jeho vládneho a straníckeho šéfa Fica po roku, dovtedy neustále presviedčali verejnosť, že veci nerozumieme a škandalizujeme 'najlepšieho a najúspešnejšieho' ministra sociálnych vecí," uvádza sa v stanovisku poslankýň, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca OĽaNO Dano Mitas. Ako ďalej uvádzajú, oči im nedokázalo otvoriť nič, ani jasné a jednoznačné stanoviská odborníkov či verejnej ochrankyne práv. "Je hrozné, že rozhodnutie napokon prichádza až po takom dlhom čase, pričom doterajšie postoje kompetentných napáchali už ťažko napraviteľné škody na deťoch a mladých ľuďoch," píše sa v stanovisku.

Viac o téme: AkreditáciaJán RichterČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu