Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo voľbách do VÚC bude môcť voliť šesť slovenských väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - V novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) bude môcť voliť šesť slovenských väzňov. Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1492 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8721 odsúdených, z ktorých sú oprávnení zúčastniť sa volieb dvaja obvinení a štyria odsúdení.

"Právo voliť vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov má obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky a cudzinec s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku, nemá prekážku práva voliť a miesto jeho trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby alebo do výkonu trestu odňatia slobody patrí do volebného okrsku, na území ktorého je obvinený vo výkone väzby alebo odsúdený vo výkone trestu odňatia slobody," spresnil ďalej Baláž.

Podľa jeho slov prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Každý ústav zabezpečí, aby boli obvinení a odsúdení informovaní o konaní volieb a písomne poučení o práve voliť. Ak obvinený alebo odsúdený požiada o hlasovanie, toto sa mu umožní do prenosnej volebnej schránky. 

Pre porovnanie, vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov v roku 2013 (v tom čase mali právo voliť len obvinení) boli v 1. kole dvaja oprávnení voliči, z ktorých volebné právo využil jeden. V 2. kole z dvoch oprávnených voličov nevyužil svoje právo nikto.

Viac o téme: VoľbyVäzni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu