Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bardejovčan Andrej Gmitter ohlásil kandidatúru na post predsedu PSK

Andrej Gmitter
Andrej Gmitter (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BARDEJOV - Svoju kandidatúru na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v novembrových voľbách do orgánov vyšších územných celkov (VÚC) dnes ohlásil Bardejovčan Andrej Gmitter, ktorý bude nezávislým kandidátom.

 Pôsobil deväť rokov najmä v oblasti inšpekcie práce, a to na pozícii generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce. Kraj má podľa jeho vyjadrenia prvenstvá len v negatívnych ukazovateľoch. „Najvyššia nezamestnanosť v rámci Slovenska, zhruba 57.000 nezamestnaných a naopak, najnižšie mzdy. Priemerná mzda tu dosahuje 796 eur, pričom celoslovenský priemer je 912 eur. Je tu najvyššia migrácia obyvateľstva a taktiež kraju patrí posledné miesto z hľadiska prílevu zahraničných investícií,“ povedal.

V kraji je nevyužitý potenciál na to, aby mladí a schopní ľudia prestali odchádzať za prácou na západ Slovenska alebo do zahraničia. Gmitter vidí riešenie v inovatívnom prístupe k riadeniu, nových myšlienkach a nápadoch pre jeho rozvoj. K jeho prioritám patrí zatraktívnenie regiónu pre zahraničných investorov, zefektívnenie verejnej dopravy, ktorá nepokrýva potreby občanov.

Chce transparentným spôsobom skvalitniť infraštruktúru a zabezpečiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj v odľahlých obciach. Navrhne zmenu pravidiel pri rozhodovaní o použití finančných príspevkoch pre odkázaných občanov. Viac financií chce prerozdeliť do športu a kultúry.

V Prešovskom kraji zatiaľ ohlásili svoju kandidatúru na post predsedu PSK podnikateľ František Oľha (Šanca), súčasný predseda PSK Peter Chudík (Smer-SD), primátor Levoče Milan Majerský (KDH), druhý viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper (nezávislý) a SNS nominovala primátora mesta Svit Miroslava Škvareka. PSK mal doteraz jediného predsedu VÚC od vzniku krajských samospráv, ktorým je Peter Chudík.

Viac o téme: Andrej Gmitter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu