Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajomstvo odhalené: Poznáme najčastejšie príčiny akné a možnosti jeho liečby!

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Freepik)

Akné je jedným z najrozšírenejších problémov s pokožkou, ktorý postihuje ľudí rôzneho veku a pohlavia. Príčiny akné môžu byť rôznorodé a zahŕňajú genetické faktory, hormonálne zmeny, stravovacie návyky, stres a mnohé ďalšie. V článku sa pozrieme na niektoré z hlavných príčin akné a pokúsime sa lepšie pochopiť, čo ho skutočne spôsobuje.

Čo je akné?

Akné, známe aj ako ,,akné vulgaris“, je dermatologické ochorenie, ktoré sa na pokožke prejavuje vo forme čiernych alebo bielych komedónov, papúl, pustúl a cýst. Tieto útvary sa môžu objavovať na tvári, chrbte, hrudníku, ramenách a iných častiach tela.

Hlavnou príčinou akné je nadmerná tvorba mazu, ktorý sa nazýva sébum. Ide o látku olejovitého charakteru, ktorá slúži na hydratáciu pokožky. Pri akné však tvorba séba vedie k zablokovaniu vlasového folikulu, čo vytvára ideálne podmienky pre množenie baktérií, najmä Cutibacterium acnes. Tieto baktérie zase spúšťajú zápalový proces, ktorý spôsobuje akné.

Vnútorné príčiny akné

Genetika a akné

Ak sa u niekoho vo vašej rodine vyskytlo akné, automaticky sa u vás navyšuje pravdepodobnosť vzniku. Genetická predispozícia predstavuje jeden z významných faktorov toho, či sa akné prejaví. Taktiež ovplyvňuje, aké množstvo kožného mazu pokožka produkuje, aké máte póry a ako efektívne vaše telo odstraňuje odumreté bunky pokožky.

Kožný mikrobióm a jeho vplyv

Kožný mikrobióm je tvorený rezidentnými a tranzientnými baktériami. Zatiaľ čo rezidentné baktérie symbioticky prežívajú na povrchu pokožky a sú prospešné, tranzientné môžu vyvolať akné. Ak ich množstvo prevažuje, dochádza k porušeniu rovnováhy kožného mikrobiómu. To vedie k tvorbe akné, ale aj podráždeniu či svrbeniu pokožky. Najlepšou prevenciou voči narušeniu rovnováhy kožného mikrobiómu je pravidelné čistenie a používanie jemných kozmetických prípravkov na tvár.

Hormonálne zmeny

Hormonálny vplyv je ďalšou významnou príčinou akné. U mnohých ľudí sa toto dermatologické ochorenie objavuje v období puberty, keď sa mení hladina hormónov v tele. Tie môžu stimulovať nadprodukciu kožného mazu v pokožke, čím sa vytvárajú ideálne podmienky pre vznik akné. U niektorých žien môže akné súvisieť s menštruačným cyklom, tehotenstvom alebo užívaním hormonálnych antikoncepčných prostriedkov.

Tajomstvo odhalené: Poznáme najčastejšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pexels)

Príčiny akné z vonkajšieho prostredia

Nevyvážená strava

Strava má tiež svoj podiel na vzniku akné. Hoci priamy vzťah medzi určitými potravinami a akné nie je úplne jasný, niektoré štúdie naznačujú, že potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinovaných sacharidov spôsobujú tvorbu oleja v pokožke. Tuky a mliečne výrobky tiež patria medzi hlavné faktory vzniku akné. Pre niektorých ľudí môže byť strava jeho spúšťačom, a preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo jete a ako to ovplyvňuje vašu pleť.

Stres a akné

Stres je bežnou súčasťou života, ale jeho negatívne účinky na pokožku by sme nemali podceňovať. Keď sme pod stresom, telo produkuje stresové hormóny, ktoré zvyšujú tvorbu kožného mazu v pokožke. Okrem toho sa pri stresových situáciách môžeme dopúšťať nezdravých návykov, ako je napríklad dotýkanie sa tváre alebo nervózne hryzenie nechtov, čo môže ešte viac zhoršiť problémy s akné.

Znečistené prostredie

Okrem vnútorných faktorov môže mať vplyv na akné aj prostredie, v ktorom žijeme. Znečistené ovzdušie a vystavenie škodlivým látkam vedie k upchávaniu pórov a tvorbe akné. To je dôvod, prečo je dôležité chrániť svoju pokožku pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia a starostlivo čistiť pleť.

Neodborná starostlivosť o pleť

Nedostatočná alebo neodborná starostlivosť o pleť môže spôsobiť zhoršenie existujúcich problémov s akné. Jednou z bežných chýb pri starostlivosti o pleť je nadmerné čistenie a používanie príliš agresívnych kozmetických prostriedkov. Tieto prípravky môžu odstrániť prirodzený olejový film z pokožky, čím podporujú tvorbu väčšieho množstva kožného mazu. Pleť sa totiž snaží vykompenzovať jeho stratu. Nevhodný výber prípravkov tak častokrát vedie k intenzívnejšiemu upchávaniu pórov a tvorbe akné.

Inovatívne produkty radu Skeeneffect Young Age, krém a výživový doplnok predstavujú vhodný prostriedok na riešenie problémov s aknóznou pleťou. Pomáhajú udržiavať dostatočnú hydratáciu pokožky a znižovať produkciu kožného mazu. Vďaka obom produktom sa pravidelným používaním zredukuje množstvo ložísk akné. Dôležitou súčasťou komplexnej starostlivosti  o pleť je aj jej pravidelné čistenie , najmä ak máte mastnú pokožku alebo ste vystavení vonkajšiemu znečisteniu.

Tajomstvo odhalené: Poznáme najčastejšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Freepik)

Ďalším problémom môže byť neodborná manipulácia s existujúcimi aknóznymi ložiskami. Stláčanie čiernych bodiek alebo aknóznych pupienkov nešetrným spôsobom vedie k ich zápalu a vzniku jaziev. Krém Skeeneffect Young Age obsahuje patentovanú zložku Zinnerine, ktorá pomáha redukovať zápalové procesy. Zároveň pôsobí antimikrobiálne a potláča aktivitu Cutibacterium acnes, čím predchádza ďalšiemu rozširovaniu aknóznych ložísk.

Kedy vyhľadať odborníka?

Kvalitná starostlivosť o pleť by mala zahŕňať pravidelné čistenie, používanie vhodných čistiacich prostriedkov, hydratáciu, ochranu pred slnečným žiarením a starostlivosť prispôsobenú typu pokožky. Pre tých, ktorí trpia závažnými formami akné, je dôležité konzultovať tento stav s dermatológom, ktorý odhalí presné príčiny akné a odporučí špecifické postupy a liečbu. Celkovo je potrebné mať na pamäti, že správna starostlivosť o pleť má významný vplyv na prevenciu a zlepšenie problémov s akné.

Zdroje:

Sutaria AH, Masood S, Saleh HM, et al. Acne Vulgaris. [Updated 2023 Aug 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu