Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Petra Polnišová varuje mladé Slovenky

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Katolícka charita)

Aj dnes je množstvo dievčat a žien sexuálne zneužívaných aj predávaných na sexuálne otroctvo do zahraničia. Herečka Petra Polnišová aj raper Ego im posielajú dojímavé odkazy.

Zneužívanie dievčat a žien je stále veľký problém

„Tvoja hodnota nie je len v tvojom tele, ale v tom, aká si. Si vzácna ako drahokam. A preto nedovoľ nikomu, aby s tebou jednal ako s tovarom,“ apeluje Petra Polnišová vo videu, kde sa prihovára dievčatám najviac ohrozeným sexuálnym zneužívaním a otroctvom.

Až polovica obetí zneužívania boli deti

Riziko novodobého otroctva vo forme sexuálneho vykorisťovania ohrozuje najmä chudobnejšie regióny južného a východného Slovenka, kde je nedostatok pracovných miest, a výrazne zasahuje aj rómske ženy a dievčatá. Obete sú často zlákané páchateľom, ktorý k nim predstiera romantický vzťah, alebo sa nechajú oklamať ponukou sľubnej práce s vidinou lepšieho života. Po prevoze do zahraničia alebo mimo domova v rámci Slovenska sú im odobraté osobné doklady a vyhrážkami, psychickým aj fyzickým násilím sú prinútené k výkonu prostitúcie. A čo je alarmujúce, takmer polovica identifikovaných obetí sexuálneho vykorisťovania na Slovensku boli v poslednom roku práve deti.

Zapojil sa aj raper Ego

Ega poznáme ako drsného rapera, ani jemu však nie je osud mladých dievčat ohrozených sexuálnym otroctvom ľahostajný. Dievčatám vo videu vysvetľuje, na aké typy mužov si majú dať pozor a že nemajú veriť sladkým rečičkám.

Muž ju nahovoril na skvelú prácu a potom ju predával na sex

Jednou z obetí zneužívania je aj Simona, ktorú nalákal starší človek na sľubnú prácu v Taliansku, ale dopadlo to úplne inak. Musela sa živiť predávaním vlastného tela a všetky peniaze odovzdávať svojmu „otrokárovi.“

Simone z tohto pekla pomohla Slovenská katolícka charita vďaka projektu STOP obchodovaniu s ľuďmi.

Ak si chcete overiť serióznosť práce, pomôže infolinka

Od roku 2008, kedy Charita začala program pomoci obetiam realizovať, pomohla v rámci Programu na podporu a ochranu obetí obchodovania s ľuďmi, financovaného Ministerstvom vnútra SR, už vyše 120 obetiam. Základný projekt starostlivosti o obete postupne rozšírila o službu asistovaných dobrovoľných návratov obetí zo zahraničia a prevádzku bezplatnej národnej linky pomoci obetiam obchodovania 0800 800 818.

Na linke vám pomôžu nielen keď už máte problém a boli ste zneužití na otrockú prácu alebo sexuálne otroctvo, poradia vám aj pri podozrivých pracovných ponukách.

#Nie si na predaj

Videá s osobnosťami sú súčasťou kampane #NieSiNaPredaj, ktorej cieľom je najmä edukácia potenciálnych obetí a prevencia pred sexuálnym vykorisťovaním.

Viac informácii nájdete na stránke www.niesinapredaj.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu