Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Človek, alebo robot? Michel Fornasier – muž s bionickou rukou príde aj na Slovensko!

PR článok Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Fornasier)

Švajčiar, ktorý sa narodil bez pravej ruky je akýmsi novodobým „supermanom“. Michela Fornasiera (41) jeho doslovný hendikep nezlomil a dnes si vychutnáva plnohodnotný dvojruký život vďaka dokonalej bionickej protéze „i Limb Ultra Revolution“. Najmodernejšiu high-tech robotickú ruku mu vyvinula britská startupová firma so spoločnosťou Balgrist Tec z Zürichu.

Jeho protéza má šesť nezávislých motorov, uhlíkový hriadeľ a váži 1,2 kilogramu. Michelova pravá bionická ruka je schopná vykonávať viac než len bežné úchyty. S aplikáciou vo svojom smartfóne si Michel môže vybrať z viac ako 20 možných pohybov a úchytov, pričom si môže naprogramovať umelú končatinu aj individuálne. Jeho protéza môže byť tiež riadená mikročipmi, ktoré môžu byť umiestnené napríklad na notebooku alebo na bicykli.

Človek, alebo robot? Michel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Fornasier)

Už ako mladý chlapec sa musel Michel Fornasier naučiť vykonávať väčšinu úloh ľavou rukou. Vo veku siedmich rokov dostal svoju prvú umelú končatinu, ktorá bola pekná na pohľad, ale vôbec nemala žiadne funkcie. So šťastným detstvom a pozitívnym postojom rodičov k životu bol Michel napokon schopný prijať svoj handicap.

Jeho neutíchajúce ambície ho donútili dobyť hranice svojho hendikepu. Od začiatku roka 2015 je dobrovoľným veľvyslancom pre high-tech protézy. Na podujatiach, ktoré Michel Fornasier po celom svete navštevuje, hovorí o svojich skúsenostiach,svojich záväzkoch a víziách do budúcnosti.Cieľom je ďalej rozvíjať protézu, ktorá umožní ľuďom s postihnutím získať kvalifikovanú pomoc pre ich každodenný život. Okrem toho chce vybudovať mosty, znížiť strach z kontaktu a ukázať, čo je dnes možné vďaka špičkovej lekárskej robotike.

So svojím charitatívnym projektom „Give Children a Hand“ (Dajte deťom ruku), začal pracovať na tom, aby deti s podobným osudom a hendikepom, ktoré sa narodili bez končatiny, mohli žiť plnohodnotný a šťastný život ako on. Spoločne s lekármi, dizajnérmi a majiteľmi 3D tlačiarní vyrába jeho charitatívna spoločnosť originálne protézy pre hendikepované deti.

Človek, alebo robot? Michel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Fornasier)

Michel si tiež uvedomil, že deti s chýbajúcimi rukami potrebujú viac než len protézu. Potrebujú tiež vzor. Preto v spolupráci s umelcom Davidom Bollerom vytvorili svoj vlastný komiksový seriál o superhrdinovi menom „Bionicman“. V kreslenom seriáli jednoruký hrdina pomáha tým menej šťastným a ukazuje, že jeho srdce je jeho najdôležitejším svalom. Peniaze získané z predaja tohto komiksu putujú na výrobu bionických protéz pre deti, ktoré žijú svoj život bez končatiny.

Človek, alebo robot? Michel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Fornasier)

Michela Fornasiera prezývaného i ako „Bionicman“ uvidíme tento rok i u nás na Slovensku. Už v októbri sa totiž chystá navštíviť 2. ročník medzinárodnej konferencie a inovačného a technologického veľtrhu Slovakia Tech Forum – Expo 2019 v košickom Kulturparku (8. – 10.10.2019), na ktorom vystúpi ako jeden z top spíkrov. Trojdňové podujatie okrem odborníkov na inovácie a nové technológie z celého sveta svoje brány otvorí aj pre širokú verejnosť, ktorá si bude môcť i na vlastnej koži vyskúšať najhorúcejšie technologické novinky roka.

Človek, alebo robot? Michel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Fornasier)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu