Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šetrenie - Jednoduché tipy, ako ušetriť počas leta

PR článok Zobraziť galériu (3)

Aj letné obdobie je náročné na spotrebu energií. V horúcich letných dňoch sa o svoje slovo hlásia chladničky, mrazničky a klimatizácie. Inšpirujte sa našimi jednoduchými tipmi ako ušetriť na energiách a prečítajte si, kam smeruje vaša platba za elektrinu.

Chladnička a mraznička

Chladnička a mraznička patria medzi najväčších odberateľov energie v domácnosti. Ak máte staršiu chladničku, či mrazničku, spotreba elektrickej energie môže byť až o dve tretiny vyššia. Počas letného obdobia je dôležité chladničky a mrazničky dôkladne odmrazovať. Vrstva námrazy na jej stenách hrúbky tri milimetre dokáže spotrebu elektriny zvýšiť aj o 75%. Nastavte teplotu v chladničke na 7° a vkladajte do nej až úplne vychladnuté potraviny. Dôležité je aj rozmiestnenie potravín, moderné chladničky majú pre každý druh potraviny označené poschodie, alebo miesto podľa optimálnej teploty pre daný typ potraviny.

Klimatizácia

Klimatizácia sa čoraz viac stáva bežnou súčasťou domácností. Ako čo najviac ušetriť na klimatizácii? Spustenej klimatizácii najviac pomôžeme, ak zabránime vstupu teplého vzduchu z vonku, najúčinnejšie sú v tomto smere  vonkajšie žalúzie. Spotreba klimatizácii sa určite nedá zovšeobecniť. Je naozaj rôzna, najmä v závislosti od typu zariadenia, o jej výške vám pri kúpe napovie aj energetický štítok.  Spotrebu energie však najviac ovplyvňuje jej nastavenie a okolité prostredie.

Aké sú všeobecné pravidlá pre nastavenie klimatizácie?

 

 

  • dbajte na jej správne umiestnenie - ideálne na strope, alebo tesne pod stropom, či na parapete
  • pri používaní klimatizácie majte vždy zatvorené okná a dvere
  • nastavenie teploty by nemalo byť o viac ako o 7 stupňov nižšie, ako je vonkajšia teplota
  • väčší teplotný rozdiel zbytočne ohrozuje vaše zdravie a zväčšuje aj spotrebu energie

 

Leto šetrí za vás

Sušenie bielizne 
Sušička bielizne je nenahraditeľná, najmä ak máte málo času. Sušička je však energeticky veľmi náročný spotrebič, preto aspoň v lete využite možnosť sušenia bielizne vonku. Navyše, slnko bielizeň krásne rozvonia.

Dažďová voda na polievanie 
Keďže v letnom období polievame viac, zachytávaním dažďovej vody a jej polievaním ušetríme veľké množstvo pitnej vody.

Viac praktických rád ako ušetriť v domácnosti počas celého roku, nájdete na www.sse.sk/rady.


Kam smeruje platba za elektrinu slovenskej domácnosti?
Šetriť energie dnes už môže naozaj každá domácnosť a to nielen v lete. Aj malé, no rozumné zmeny stačia na to, aby ste pozitívny účinok pocítili na faktúre. Vaša platba za elektrinu však nesmeruje iba vášmu dodávateľovi. Ten ovplyvňuje len cenu za dodávku elektriny, ktorá tvorí z celkovej ceny približne len 1/3. Pozrite sa, z akých zložiek sa skladá cena elektriny, ktorú platíte vo svojej faktúre. Podrobné informácie nám poskytli špecialisti na tvorbu ceny zo spoločnosti Stredoslovenská energetika.

Šetrenie - Jednoduché tipy,
Zobraziť galériu (3)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu