Tajomstvo zlatej bane Slovenska spred päťdesiatich rokov je odhalené. Oblasť odolala náporu špekulantov vďaka jedinému nápadu.
Hurbanovo je najteplejšie miesto Slovenska. Vieme to už odvtedy, čo si tam naši meteorológovia postavili stanicu a o tom, aké príjemné teplo si užívajú Hurbanovčania, počúvame denne z televíznych obrazoviek v predpovedi počasia. V šesťdesiatych rokoch sa do tohto mesta hrnuli zo severu, juhu, východu aj západu davy podnikavcov, ktorí chceli využiť jeho horúci potenciál. Pokladali ho za slovenskú zlatú baňu. Doslova sa to tam nimi hemžilo. Jedni tam chceli postaviť pštrosiu farmu a jej veľkosťou pokoriť všetky pštrosie farmy v Austrálii, Kanade, Amerike, Afrike aj Indii. Pštrosy však neprešli. Iným napadlo pestovať banány, tzv. hurbanány! Tu sa ľuďom zdal komplikovaný zber. Matematici navyše vyrátali, že by pod hurbanovským slnkom banánovníky dorástli do astronomických rozmerov a na také doteraz nikto nikdy a nikde na svete nevymyslel rebríky. Davy pokračovali v predhadzovaní nápadov. Ďalším v poradí bolo opäť pestovanie vzácneho ovocia. Tento krát neznámeho ale úžasne znejúceho hurmikaki. „Hurmikaki má priaznivé účinky na telo človeka!“ zakričal niekto z davu, kto už vtedy vedel gugliť. Áno, ale... ale v hurbanovských trópoch by plody vyrástli do takej veľkosti, vďaka ktorej by boli veľmi nepraktické na konzumáciu. A tak by sa využívali len na vzdelávacie účely – praktické vysvetľovanie gravitačnej sily.
Horúce hurbanovské slnko nikomu nedalo spávať. Ľudia mali stále pocit, že ich nápadom niečo chýba. Že to stále nie je ono. Že potrebujú vymyslieť niečo, čo dá ich životu a aj Hurbanovu nový zmysel. A tak prišli do hry, napríklad, terapie slnkom a tiež nudistický kemp pre pekných aj menej pekných odvážlivcov. Toto by nemuselo byť zlé, ale ... stačil jeden pohľad na široké hurbanovské lány jačmeňa a bolo rozhodnuté. Vtedy im konečne svitlo a nápad storočia bol na svete. „Postavíme sladovňu! Áno! My, tu v Hurbanove postavíme najlepšiu a najväčšiu sladovňu na svete! A vďaka nej budeme mať naše vlastné pivo! Veď z domáceho sladu bude pivo najlepšie!“
Toto nie je rozprávka s vymysleným dobrým koncom. Toto je „true story“. Neveríte? Choďte do Hurbanova. Postavte sa pod horúce slnko, zapozerajte sa do diaľky a uvidíte tú nekonečnú zlatistú krásu. Ak vás neoslepí, zbadáte aj sladovňu. V nej sa robí najlepší slad na svete. A nebýva v nej dobrá víla, ani tri sudičky, ale ten najlepší pivný sládok.
Ak sa chcete stať súčasťou tohto úspešného príbehu aj vy, kúpte si tam trebárs kus zeme. Postavte na ňom malý milý dom a niečo si vymyslite. Napríklad pestujte monacké palmy. Alebo sicílske oleandre. Alebo kokosy! Alebo, viete čo? Nič nerobte. To najlepšie sa už vymyslelo. Vy si to už len užívajte s dobre vychladeným ležiakom Zlatým Bažantom v ruke, ktorému práve hurbanovský slad dáva jeho plnú chuť a zlatistú farbu.
Ďakujeme, sladovňa naša! Na zdravie, Slovensko!
- reklamná správa -