Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alene predpovedali dva roky života: „Najťažšie bolo prekonať strach"

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: AIFP)

Alena (45) sa cítila dobre, nič ju nebolelo. Problém odhalilo pravidelné mamografické vyšetrenie. Hrčka na prsníku však nebola znakom rakoviny prsníka. Bola metastázou malígneho melanómu, ktorý je považovaný za jednu z najagresívnejších foriem rakoviny. Alenu čakal ťažký boj.

Metastázy bez pôvodného ložiska

„Bolo to ťažké. Po vyšetrení CT v Prešove mi povedali, že mi zostávajú dva roky života. Veľmi som sa zľakla," hovorí ešte aj dnes s plačom Alena, matka piatich detí. „Pacientke v apríli 2015 diagnostikovali nádorové ložisko v pravom prsníku a biopsia potvrdila obávaný malígny melanóm vo vysokom štádiu. Nález v prsníku bol metastázou, pôvodné ložisko sa  nenašlo," hovorí doktorka Eleonóra Pihúriková, klinická onkologička z Východoslovenského onkologického ústavu a. s. v Košiciach. Dodáva, že metastázy mala pacientka aj v pľúcach, na vaječníkoch, v lymfatických uzlinách na krku a v podpazuší. Malígny melanóm je v podstate rakovina kože, pôvodné ložisko preto odborníci hľadali tam. „Pani doktorka v Prešove si všimla jedno moje znamienko na chrbte: bolo také zvláštne vyblednuté. Pýtala sa ma, či som si ho nechala vyberať, ale nie, nenechala. Nikdy som znamienka neriešila," hovorí Alena.

INOVATÍVNA LIEČBA: ROVNAKÝ PRÍSTUP PRE KAŽDÉHO

Inovatívne lieky posúvajú hranice možností boja s chorobami. Zachraňujú, predlžujú a zlepšujú životy ľudí. Investície do zdravotníckych inovácií tak majú zásadný dopad na kvalitu života. Slovenskí pacienti si zaslúžia rovnaký, rýchly a transparentný prístup k inovatívnej liečbe, ktorá je dostupná aj v iných krajinách Európskej únie.

Bolestivé ožarovanie

„Alena dostala chemoterapiu, no pri kontrolnom CT vyšetrení v júni 2015 sa nepotvrdil očakávaný efekt, nezabrala ani tretia dávka. Naopak, objavili sa ďalšie metastázy v pečeni," opisuje priebeh liečby doktorka Pihúriková. Pacientka sa cítila dobre, chemoterapiu znášala bez  vedľajších účinkov. „Horšie bolo ožarovanie krku. Bolela ma koža a nepomáhali ani maste, ktorými som si postihnuté miesta natierala," hovorí Alena. Pacientka mala veľmi rýchlu progresiu ochorenia, rakovina postupovala a metastázy sa rýchlo šírili. „Inak však bola vo veľmi dobrom stave bez vedľajších ochorení. Genetické vyšetrenie potvrdilo špecifickú mutáciu. Rozhodli sme sa preto nasadiť inovatívnu biologickú liečbu," hovorí doktorka Pihúriková.

MUDr. Eleonóra Pihúriková Klinický onkológ, lekár  melanómovej komisie Východoslovenský onkologický ústav a.s Košice
Zobraziť galériu (2)
MUDr. Eleonóra Pihúriková Klinický onkológ, lekár melanómovej komisie Východoslovenský onkologický ústav a.s Košice  (Zdroj: AIFP)

Dva týždne v napätí

„Bolo to veľmi ťažké obdobie. Manžel ma vzal na dovolenku, aby som prišla na iné myšlienky, ale viete si to predstaviť. Kúpete sa, na 10 minút sa uvoľníte, ale potom toho máte zasa plnú hlavu. Prežijem to? Dostanem tú liečbu? A ak áno, zaberie? Boli to najťažšie dva týždne," spomína na neľahké chvíle Alena. Alena spĺňala všetky kritériá, zdravotná poisťovňa jej inovatívnu liečbu schválila. „Beriem dvakrát denne dve tablety a okrem bolestí nôh, ktoré sú však znesiteľné, nemám žiadne vedľajšie účinky," dodáva Alena.

Zázrak na počkanie?  

Alena užíva inovatívnu liečbu od augusta 2015, prvé merateľné výsledky sa u nej dostavili už po 4 týždňoch liečby. „Výrazne sa zmenšili metastaticky zmenené lymfatické uzliny, vymizol nález v prsníku. Pacientka chodí na pravidelné kontroly a zatiaľ na liečbu výborne reaguje," konštatuje doktorka Pihúriková. Na otázku, ako by sa stav pacientky vyvíjal, keby liečbu nedostala, nevie odpovedať. „V období, kedy ešte nebola inovatívna liečba k dispozícii, bolo priemerné prežívanie s touto diagnózou 7,5 mesiaca. Alena liečbu berie 18 mesiacov a jej stav je naozaj vynikajúci. Vedľajšie účinky liečby sú minimálne a posledné kontroly potvrdili  úplné vymiznutie orgánových a uzlinových metastáz," konštatuje spokojná  doktorka . „Je úžasné, že môžem zasa tráviť čas so svojou rodinou. Cítim sa výborne a som veľmi vďačná celej mojej rodine a pani doktorke, že mi pomohli sa dostať z najhoršieho," hovorí dojatá Alena.

MALÍGNY MELANÓM  

Malígny melanóm je zhubný nádor, ktorý vzniká v dôsledku nekontrolovaného delenia melanocytov. Melanocyty sú bunky nachádzajúce sa v spodnej vrstve kože. Ich prirodzenou funkciou je tvorba kožného pigmentu, melanínu, ktorý má ako „slnečník“ chrániť jadrá buniek pred pôsobením UV žiarenia a tým zabrániť poškodeniu DNA a vzniku porúch pri delení buniek.

Tento projekt finančne podporila Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu