Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Varíme vianočné špeciality s poslancami: Skúste hríbovicu Martina Poliačika!

Martin Poliačik s jeho dvomi deťmi Zobraziť galériu (3)
Martin Poliačik s jeho dvomi deťmi (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Vianočný čas je dobou príprav špecialít a pokrmov od výmyslu sveta. Tradičné recepty striedajú všakovaké špeciality rôznych kuchýň a zvykov. Čo dobré majú na štedrovečernom stole a ako sa vedia obracať pri kuchynských hrncoch nám o sebe prezradili naši politici. Prinášame vám exkluzívne recepty politikov, ktorí nám pootvorili dvere do svojich domovov a ukázali, čo budú mať tento rok na Vianoce.

V rodine Poliačikovcov sa kuchyňa na Vianoce kombinuje s receptami od obidvoch manželov. Hlava rodiny a poslanec za SAS Martin Poliačik teda už štvrtý rok varí doma Hríbovicu. "Štvrtý rok ju varím a ešte sa mi to nepodarilo uvariť tak, aby som si povedal, to je ono," hovorí hrdý otecko.

Pre čitateľov Topiek sa podelil o jeho špeciálny recept. Keď teda nebudete vedieť, čo na Štedrý deň podávať, skúste Hríbovicu od Martina Poliačika.

U Poliačikovcov sa zapája do varenia celá rodina
Zobraziť galériu (3)
U Poliačikovcov sa zapája do varenia celá rodina  (Zdroj: topky)

Recept na Hríbovicu od Martina Poliačika:

Ingrediencie: sušené hríby, ideálne dubáky a kozáky

                      cibuľa / menšia /, pokrájaná nadrobno

                      cesnak / 4-5 / strúčikov rozpučených

                      hladká múka, do zásmažky 5 PL, do šľahačky 3 PL

                      deci, deci a pol oleja do zásmažky

                      soľ, cukor, vegeta alebo jej náhrada bez glutamanu, ocot alebo citrón

Postup: Do hrnca dáme variť dve veľké hrste hríbov, osolíme a necháme variť asi pol hodinky, ak sú tam aj nejaké huby čierne, kozáky, tak aj dlhšie. Medzitým, alebo ku koncu varenia, urobíme zásmažku. Do menšieho hrnčeka dáme olej, do oleja hladkú múku a za stáleho miešania vytvoríme hustú kašu, dáme do nej najprv cibuľu a cca 5 minút stále dusíme na miernom ohni, potom pridáme cesnak a miešame ďalších 5 minút. Potom odložíme masu nabok, na chvíľku necháme odstáť. Potom rýchlo zalejeme studenou vodou. dostatočným množstvom, aspoň litrom, aby sa nezhrčkavela, a miešame stále. Vlejeme to do uvarených hríbikov a miešame.

V zaváraninovom pohári rozšprúdľujeme celú šľahačku a hladkú múku. Vlejeme do uvarených hríbov a miešame do varu a potom ešte 10 minút.

Teraz je najdôležitejšie ochutiť, dosoliť, ocukriť možno lyžičkou cukru, nakoniec okysliť málo octom alebo citrónovou šťavou, možno dve tri PL. Moja mama pridáva trochu vegety, my dávame sušenú zmes bylín a zeleniny (Horalku),každý nech si dochutí po svojom. Ak by sa zdalo, že je celá polievka riedka, došprúdľovať ešte za lyžicu hladkej múky do trochy mlieka a znovu prevariť v omáčke. Miešať celý čas, nech sa neurobia hrudky. Potom nechať postupne chladnúť, miešať občas, aby sa nespravila šupka. Potom zakryť pokrievkou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu