Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zvrhlé SELFIE teroristu z Nice: Mohamed (†31) pózuje vo vražednom kamióne

Mohamed s neznámym kamarátom Zobraziť galériu (6)
Mohamed s neznámym kamarátom (Zdroj: tf1)

NICE - Francúzska televízia TF1 zverejnila fotografie Mohameda Lahouaieja Bouhlela, ktorý minulý štvrtok v Nice usmrtil počas útoku nákladným autom 84 ľudí, vrátane desiatich detí. Priaznivec radikálneho islamského hnutia na nich pózuje v kabíne kamióna, ako aj pred ním. Na tvári mu v jednej chvíli pohráva spokojný úsmev.

Prekvapivý zvrat v masakre v Nice: Mobil vraha odhalil nečakané tajomstvo

Tunisan Mohamed Lahouaiej-Bouhlel spomínané selfie urobil iba tri dni pred tým, než s nákladným autom narážal do davu ľudí, čakajúcich na ohňostroj počas osláv Dňa dobytia Bastily. Vedľa v kabíne po jeho boku sedí neidentifikovaný priateľ a obaja ukazujú vulgárne gesto. Na inom zábere je zachytený pred 19-tonovým vozidlom vedľa muža, ktorý má na sebe tričko fanúšikov futbalového klubu Paris Saint-Germain.

Zvrhlé SELFIE teroristu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tf1)

Zvrhlé SELFIE teroristu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tf1)

Ďalšia selfie, tentokrát už s oholenou tvárou, bola zhotovená iba niekoľko minút predtým, než nastúpil do auta, aby podnikol svoj vražedný útok. Na pobrežnej promenáde v Nice počas 45 sekúnd zrazil okolo troch stoviek ľudí, vrátane detí. Najmenej 84 z nich útok neprežilo, celkom 308 ďalších utrpelo zranenia. V nemocnici je stále okolo 50 ľudí, o takmer tri desiatky z nich sa starajú lekári na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Poznatky o útočníkovi svedčia o tom, že išlo o násilníckeho jedinca s nespútanou sexualitou, ktorý nebol praktizujúcim veriacim, jedol bravčové mäso a pil alkohol. Naposledy si však Mohamed Lahouaiej Bouhlel nechal narásť bradu, čomu podľa svedkov pripisoval náboženský význam.

Zvrhlé SELFIE teroristu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Skúmanie jeho počítača ukázalo, že sa prakticky denne zaujímal o korán, o náboženské piesne, ktoré Daeš používa ako propagandistický nástroj, ako aj o nedávne teroristické útoky, konkrétne o júnovú streľbu v homosexuálnom klube v Orlande na Floride s päťdesiatkou mŕtvych.

Podľa svedkov sa Bouhlel čudoval a nemohol pochopiť, že Daeš nemá vlastné územie. Dva týždne pred útokom sa snažil získať peniaze, ale banka mu zamietla pôžičku, a tak predal svoje vozidlo, aby mal hotovosť. Za zapožičanie kamióna, ktorým zavraždil desiatky ľudí, zaplatil 4. júla 1600 eur.

Zvrhlé SELFIE teroristu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

V dňoch pred útokom ho bezpečnostné kamery dvakrát zachytili, ako si nacvičuje cestu na miesto činu. Niekoľko hodín pred útokom si na pobrežnej promenáde spravil svojim mobilom niekoľko "selfies".

Svedectvo Slovenky, ktorá prežila peklo v Nice: Mali sme neuveriteľné šťastie

Podľa Bouhlelovho strýka k rýchlej radikalizácii synovca pravdepodobne prispeli rodinné problémy: rozchod so ženou a tromi deťmi. "Mohamed sa nemodlil, nechodil do mešity a jedol bravčové," povedal agentúre AP šesťdesiatdeväťročný učiteľ na penzii Sadok Bouhlel, žijúci v Tunisku.

Zvrhlé SELFIE teroristu z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hnutie Daeš sa v sobotu ku štvrtkovému útoku v Nice prihlásilo a jeho páchateľa označilo za svojho vojaka.

Viac o téme: NiceMohamed Lahouaiej Bouhlel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu