Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Experti o hororovom útoku v Nice: Teroristi objavili nový trend, môže to byť ešte horšie

Vraždiaci nákladiak z Nice.
Vraždiaci nákladiak z Nice. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Hranice, za ktoré sú teroristi schopní a ochotní zájsť, sa posúvajú. Menia sa aj spôsoby prevedenia útokov. Teroristi používajú metódy, ktoré sú schopní zvládnuť bez rozsiahlejších príprav a bez spojenia s ďalšími skupinami. Ak išlo v Nice o čin takzvaného osamelého vlka alebo duševne chorého človeka, ťažko bolo možné útoku zabrániť, povedali bezpečnostní experti.

„Stále nevieme, či to je len čin človeka, ktorý je duševne chorý, alebo je to možné označiť za teroristický útok, ktorý bol napríklad aj koordinovaný,“ poznamenal Jozef Kraus z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity. Podobnému činu sa podľa neho dá zabrániť len v okamihu, ak by bol koordinovaný v rámci niektorej organizácie. V takom prípade by mohli zasiahnuť tajné služby. „Inak proti takémuto útoku nie je obrana,“ povedal.

V Európe útoky vozidlami nie sú príliš časté, podľa bezpečnostných expertov ich teroristi používajú hlavne v Izraeli, kde ale po sebe nezanechávajú toľko obetí. Podľa Krausa môže byť príčinou aj to, že v Izraeli sú ľudia oveľa viac ozbrojení ako v Európe. V prípade útokov tak môžu zasiahnuť ešte pred príjazdom bezpečnostných síl.

Povaha útokov sa mení

Podľa Ondřeja Ditrycha z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v minulosti islamskí radikáli volili prostriedky útoku, ktoré im umožňovali charakterizovať sa ako vojaci džihádu, teda potrebné palné zbrane a výbušniny. V súčasnej dobe sú ale útoky komplexnejšie, mení sa ich povaha. Útočníci si volia zbrane, ktoré je ľahké získať aj ovládať. Za veľké nebezpečenstvo do budúcnosti Ditrych označil to, že sa posúvajú hranice a padajú zábrany.

Aj bezpečnostný expert Zdeněk Kalvach zo spoločnosti Soft Targets Protection Institute vidí v útokoch trend, keď teroristi používajú jednoduché, dostupné zbrane. „Používajú to, čo sa nemusí zložito vyrábať alebo zložito získavať v spolupráci so zločineckými organizáciami, čo ich neohrozí v počiatočnej fáze prípravy,“ povedal. Kalvach zároveň v posledných teroristických útokoch vidí odklon od útokov na zrozumiteľnú symboliku. Kým teroristi pod záštitou al-Kájdy útočili na židovské či americké ciele a na ich spojencov, súčasné útoky cielia všeobecne na západnú spoločnosť a na jej verejnosť. Teda v zásade na kohokoľvek. Očakáva, že až teroristi útok v Nice zhodnotia, tak zistia, že využitie auta ako zbrane je pre nich veľmi výhodné.

Kalvach verí, že sa dá proti podobnému typu útokov brániť. Je to ale podľa neho zložité a vyžaduje si to iný ako tradičný štýl prístupu k ochrane. Najmenej akcieschopnosti vidí v čase samotného útoku. Za kľúč považuje krízové ​​plánovanie. Odporúča, aby každá verejná akcia s vysokou účasťou bola pripravená aj s bezpečnostným krízovým plánom. Ako príklad uvádza pražský maratón, pred ktorým boli usporiadatelia a odborníci vyškolení, ako sa majú v krízových situáciách zachovať, koho počúvať a komu podávať správy.

Potrebujeme viac bezpečnostných opatrení

Bezpečnostní experti sa zhodujú, že prijatie vyšších bezpečnostných stupňov, ako napríklad vyhlásenie mimoriadneho stavu, má pozitívny dopad. Bezpečnostným zložkám posilnenie právomocí umožňuje zvýšiť efektivitu a pre verejnosť vysiela signály, že štát za bezpečnosť bojuje.

Podľa politológa Michela Perottino, ktorý má v juhofrancúzskom letovisku časť rodiny, sa bezpečnostné zložky v Nice snažili pripraviť na rôzne možnosti útokov, vrátane útoku z mora. „Zjavne boli činní a napriek tomu sa stalo to, čo sa stalo. Je to nepredvídateľné a ťažko sa to dá zastaviť,“ povedal.

Viac o téme: Teroristický útokNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu