Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Radikáli zaútočili na policajnú stanicu: Za útokmi stáli títo muži

(Zdroj: Instagram)

MOSKVA - Jediný islamista stál za dnešnými útokmi na policajnú stanicu a miestnu pobočku úradu pre národnú bezpečnosť v kazašskom meste Alma-Ata, ktorý si podľa najnovších informácií vyžiadal životy štyroch policajtov a jedného civilistu. V kritickom stave sa nachádza viacero ďalších mužov zákona, uviedli kazašské i ruské médiá.

Podľa pôvodných informácií kazašského ministerstva vnútra mali stáť za incidentom dvaja ozbrojenci. Útočníka, ktorého po prestrelke zadržali zraneného na jednej z frekventovaných ulíc kazašského mesta, identifikovali ako 26-ročného Ruslana Kulikbajeva. Stúpenec salafizmu sa v ostatnom čase venoval predaju mobilných telefónov. V minulosti bol však za mrežami za lúpež a nezákonné ozbrojovanie sa. Práve vo väzení ho získali na svoju stranu salafisti. O druhom zadržanom podozrivom medzičasom vysvitlo, že išlo iba o taxikára, ktorého útočník so zbraňou v ruke prinútil, aby mu bol k dispozícii.

Miestne úrady v dôsledku dnešného útoku zvýšili stupeň teroristickej hrozby; prípadnú príslušnosť páchateľov k určitej radikálnej skupine však nehodlajú bezprostredne zverejniť. Obchody ponúkajúce zbrane a strelivo v Alma-Ate, najväčšom meste krajiny, boli tiež v dôsledku útoku zatvorené.

K incidentu došlo mesiac po tom, ako v kazašskom meste Aktobe ozbrojenci pri útoku na vojenskú základňu a obchod so zbraňami zabili 20 ľudí. Orgány označili toto násilie za teroristický útok a obvinili z neho radikálnych islamistov. Na energetické suroviny bohatý Kazachstan je prevažne moslimskou krajinou, uplatňuje sa tam však sekulárny systém. 

Viac o téme: KazachstanÚtokRadikáli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu