Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brexit bude 31. októbra, vyhlásil Johnson: Požiada o veľké výnimky z colných predpisov

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson odovzdá Európskej únii návrhy na novú dohodu o brexite v stredu. V utorok to oznámilo londýnske sídlo britského premiéra Downing Street. Dodalo, že návrhy sú "konečnou ponukou" a alternatívou k tomu je "žiadna dohoda". Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

Johnson predloží podrobnosti svojho "férového a rozumného kompromisu" počas záverečného prejavu na zhromaždení Konzervatívnej strany v severozápadnom anglickom meste Manchester, doplnilo sídlo premiéra. Johnson pošle konečné oficiálne návrhy rozvodovej dohody lídrom EÚ do Bruselu v stredu, ale jeho sídlo zároveň upozornilo, že ak EÚ nebude súhlasiť s rozhovormi o týchto návrhoch, Británia už odmietne ďalej rokovať.

"Uskutočnime brexit - môžeme, musíme a aj to urobíme," plánoval Johnson povedať na zjazde strany v prejave, ktorého pasáže vopred zverejnila Downing Street, avšak bez obsahu navrhovanej dohody.

Johnson požiada Brusel o veľké výnimky z colných predpisov EÚ

Britský premiér Boris Johnson odovzdá v stredu Európskej únii návrhy na novú dohodu o brexite a v rámci nich požiada o rozsiahle výnimky z colných predpisov Európskej únie. Tieto výnimky sú súčasťou Johnsonovej alternatívy k "poistke", ktorá má riešiť režim na írskej hranici po brexite. V utorok o tom informoval britský denník Telegraph, ktorý exkluzívne získal tento plán ešte pred jeho stredajším zverejnením, a citovala ho tlačová agentúra DPA.

Írska poistka (backstop) bola hlavným problémovým bodom v rokovaniach medzi Bruselom a Londýnom. Zástancovia brexitu kritizovali poistku a odmietli ju, lebo podľa nich by na neurčito zväzovala Britániu s colnými predpismi Európskej únie.

Podporovatelia poistky zasa tvrdia, že takéto núdzové opatrenia sú zásadné, aby sa zachovala otvorená hranica medzi Írskou republikou, členským štátom EÚ, a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Poistka s otvorenou hranicou by zároveň chránila Veľkonočnú dohodu, zaručujúcu mier na ostrove, a zabezpečila by spoluprácu medzi severom a juhom ostrova. Na základe Johnsonovho plánu by malo Severné Írsko "osobitný vzťah" s EÚ do roku 2025, napísal Telegraph.

Johnsonov návrh pravdepodobne neuspokojí lídrov EÚ

Johnsonov návrh počíta aj s "regulačnou hranicou" medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva v Írskom mori na obdobie štyroch rokov, ako aj s colnými kontrolami medzi severoírskou časťou provincie Ulster a Írskou republikou. Tento návrh pravdepodobne neuspokojí lídrov EÚ, pretože žiada o veľké výnimky z colných predpisov Únie. Takisto zrejme vyvolá nesúhlas v Dubline.

Írsko využíva svoj vplyv v EÚ a presadzuje v Bruseli otvorenú hranicu po brexite, pretože po dlhom konflikte v Severnom Írsku je už ostražité. Desaťročia trvajúci konflikt prebiehal medzi prevažne protestanstkými unionistami, ktorí chceli zostať súčasťou Spojeného kráľovstva, a prevažne katolíckymi nacionalistami, ktorí sa chceli pripojiť k Írskej republike.

Poistka (backstop) by zaručovala na ostrove otvorenú hranicu - čo je základ veľkonočnej mierovej dohody z roku 1998 - a Británia by teda musela dodržiavať colné predpisy EÚ, kým by sa nenašlo iné riešenie.

Británia má vystúpiť z 28-člennej EÚ už o 30 dní a lídri EÚ sú frustrovaní, pretože britská vláda ešte nepredložila podrobné plány, ako chce udržať otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou. To je pritom problematický bod v dohode o brexite medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. Johnson stále tvrdí, že Británia odíde z Únie podľa plánu 31. októbra, či už s dohodou alebo bez nej.

Británia uskutoční brexit 31. októbra, uviedol Johnson

 

Britský premiér Boris Johnson v stredu uviedol, že Británia opustí Európsku úniu 31. októbra, nech sa stane, čo sa stane. "Brexit musíme a môžeme uskutočniť, a my ho uskutočníme," vyhlásil Johnson v prejave počas posledného dňa zjazdu Konzervatívnej strany v Manchestri. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Johnson vo svojom prejave zdôraznil, že ešte v stredu odošle Bruselu "konštruktívne a prijateľné návrhy" na ukončenie patovej situácie okolo odchodu Británie z EÚ. "Nijaké kontroly na hraniciach Severného Írska alebo v ich blízkosti nebudú," sľúbil britský premiér a dodal, že Británia bude rešpektovať "mierový proces a Veľkopiatkovú dohodu".

"Áno, zo strany Spojeného kráľovstva je to kompromis, dúfam že to naši priatelia pochopia, a aj oni pristúpia na kompromis," povedal Johnson na margo návrhov na úpravu režimu na hraniciach Írskej republiky a Severného Írska.

Johnson tiež zdôraznil, že jedinou alternatívou pozmenenej dohody o brexite, ktorú sa v stredu oficiálne chystá odoslať do Bruselu, je odchod Británie z EÚ bez dohody. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker bude v stredu telefonicky hovoriť s britským premiérom Borisom Johnsonom o jeho návrhoch na úpravu dohody o brexite. Telefonát sa má uskutočniť o 17.15 h SELČ, oznámila Junckerová hovorkyňa citovaná agentúrou AFP.

Viac o téme: BritániaBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu