Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ťahanice okolo brexitu nemajú konca: Johnson pripustil odklad termínu odchodu, reaguje aj EÚ

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson požiada o odklad termínu brexitu, ak sa mu do 19. októbra nepodarí uzavrieť dohodu s EÚ. Informovala o tom v piatok s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované dokumenty spravodajská televízia Sky News a agentúra Reuters.

Dokumenty, ktoré má k dispozícii škótsky najvyšší súd, sú v priamom rozpore s opakovanými vyhláseniami premiéra Johnsona, ktorý tvrdí, že Británia EÚ opustí či už s dohodou, alebo bez nej 31. októbra. Z dokumentu, ktorý má televízia Sky News k dispozícii, vyplýva, že ak sa Brusel s Londýnom o vystúpení Británie z EÚ nedohodne, premiér najneskôr 19. októbra Úniu písomne požiada o jeho odklad.


Príďte na Tomáš Klus 2019 - Klusymfonie.


Britský parlament začiatkom septembra prijal zákon, na základe ktorého musí premiér do 19. októbra predložiť parlamentu na schválenie návrh dohody o brexite alebo nechať poslancov hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody. Ak by to do tohto termínu neurobil, musel by požiadať EÚ o odklad termínu brexitu do 31. januára 2020. Johnson však napriek tomu tvrdí, že Británia EÚ opustí 31. októbra.

Únia zváži odklad brexitu, ak na to bude dôvod

Členské krajiny Európskej únie zvážia odloženie brexitu, pokiaľ britská vláda poskytne rozumný dôvod na ďalšie predĺženie termínu odchodu Británie z európskeho bloku. Tvrdí to írsky premiér Leo Varadkar. "Myslím, že by sme to zvážili," uviedol v piatok Varadkar. Dodal však, že väčšina krajín EÚ by tak spravila, len ak by na to mala "dobrý dôvod". Sám by pritom uprednostnil, ak by "dospeli k dohode".

Viac o téme: Veľká BritániaBoris JohnsonEurópska úniaDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu