Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nočná mora sa napĺňa: Írske hraničné kontroly budú po brexite realitou, priznal Johnson

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

LONDÝN - Realitou brexitu budú colné kontroly na írskom ostrove. Uviedol to britský premiér Boris Johnson. Odmietol však tvrdenia, že to bude v skutočnosti znamenať tvrdú hranicu vo forme colných stanovíšť päť až desať míľ vo vnútrozemí.

"Suverénna zjednotená krajina musí mať jednotné colné územie," povedal Johnson pre britskú mediálnu spoločnosť BBC. Detaily odmietol uviesť, podľa neho však čoskoro predložia formálne návrhy. Zdroje z prostredia britskej vlády pre BBC v pondelok v noci uviedli, že vláda pripravila právny text aktualizovanej dohody o odchode Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) a svoje plány zverejní v nadchádzajúcich dňoch.

Na základe uniknutých informácií Iain Watson z BBC uviedol, že vláda súhlasila s tým, že na írskom ostrove musia byť colné kontroly, budú sa však vykonávať mimo hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Colné formality sa v prevažnej väčšine prípadov majú odbavovať na miestach pôvodu tovaru alebo v jeho cieľovej destinácii.

Hlavným problémom v súčasnej dohode o brexite, ktorú britskí poslanci opakovane odmietli, je takzvaná írska poistka. Ide o súbor opatrení, ktoré majú zaručiť bezproblémový režim na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom po odchode Veľkej Británie z EÚ. Táto hranica sa po brexite stane jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a EÚ a prípadné budovanie reálnych hraníc by tu ľahko mohlo podnietiť násilnosti medzi severoírskymi unionistami a katolíkmi.

Viac o téme: ÍrskoVeľká BritániaBoris JohnsonHraničné kontrolyBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu