Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Johnson v patovej situácii: Britskí poslanci zamietli návrh na nové voľby aj brexit bez dohody

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Jessica Taylor/House of Commons via AP)

LONDÝN - Britskí poslanci neschválili v stredu návrh premiéra Borisa Johnsona na vypísanie nových volieb na 15. októbra. Johnson svoj návrh predložil po tom, ako Dolná snemovňa parlamentu prijala návrh zákona, ktorý zaväzuje vládu žiadať EÚ o odklad brexitu v prípade, že v tejto veci nedosiahne do konca októbra s Úniou dohodu.

Vládny návrh pri večernom hlasovaní podporilo 298 poslancov, proti ich bolo 56. Na vypísanie nových volieb však bola v 650-člennej Dolnej snemovni potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Informovala o tom stanica Sky News. Poslanci v stredu večer schválili aj v treťom čítaní návrh zákona, za základe ktorého bude musieť britská vláda požiadať o odloženie vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ, ak nedosiahne s Úniou dohodu do 31. októbra.

Za návrh, ktorý by mohol brexit odložiť o tri mesiace - do konca januára -, hlasovalo 327 poslancov, proti bolo 299. Návrh pôjde teraz na hlasovanie do Snemovne lordov, hornej komory britského parlamentu. Johnson v reakcii na toto rozhodnutie Dolnej snemovne vyhlásil, že "teraz sa musia konať voľby v utorok 15. októbra".

Johnson v patovej situácii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jessica Taylor/House of Commons via AP)

V reakcii na to, že táto jeho požiadavka nezískala v dolnej parlamentnej komore dostatočnú väčšinu, konzervatívny premiér následne povedal, že šéf labouristov Jeremy Corbyn sa stal prvým lídrom opozície, ktorý odmietol "pozvánku" na voľby. Podľa Johnsona je to zjavne preto, že Corbyn si nemyslí, že by mohol zvíťaziť. Johnson podľa Sky News vo svojom vyjadrení tiež naznačil, že sa znova pokúsi o vypísanie nových volieb v najbližších dňoch po tom, ako bude definitívne schválený zákon brániaci brexitu bez dohody.

Corbyn i ďalší labouristi uviedli, že za nové voľby, ktoré predtým podporovali, zahlasujú len v prípade, že pred ich vyhlásením bude odsúhlasený tento zákon, pripomenuli agentúry AP a DPA. V súlade s týmto stanoviskom dala Labouristická strana svojim 247 poslancom pokyn, aby sa v stredu zdržali hlasovania o návrhu na nové voľby.

Johnson dúfa, že jeho Konzervatívna strana by zvíťazila v predčasných voľbách s parlamentnou väčšinou, ktorá by zaistila, že Británia vystúpi z EÚ v aktuálne stanovenom termíne 31. októbra. Zákonu brániacemu októbrovému brexitu bez dohody sa pritom ešte v Snemovni lordov pokúsia obštrukciami zabrániť jej členovia, ktorí patria medzi tvrdých stúpencov brexitu.

Snemovňa lordov nebude blokovať zákon proti brexitu bez dohody

Členovia britskej Snemovne lordov nebudú blokovať návrh zákona, ktorý má zabrániť brexitu bez dohody, a prerokujú ho do piatkového večera. Informovala o tom vo štvrtok televízia BBC. Navrhovaná legislatíva zaväzuje britskú vládu, aby požiadala EÚ o odklad brexitu v prípade, že nedosiahne dohodu s Úniou. Príslušný návrh schválili v stredu večer poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu napriek nesúhlasu premiéra Borisa Johnsona. Ten trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí opustiť EÚ 31. októbra, či už s dohodou alebo bez nej. 

Existovali preto obavy, že by mohlo dôjsť k zablokovaniu zákona v Snemovni lordov, ktorá ho musí taktiež prerokovať. Prípadné obštrukcie zo strany lordov podporujúcich tvrdý brexit by mohli zabrániť jeho definitívnemu schváleniu ešte pred budúcotýždňovým prerušením schôdze britského parlamentu. Šéf konzervatívnych členov hornej snemovne Lord Ashton of Hyde však v noci na štvrtok oznámil, že všetky fázy prerokúvania zákona budú úplne ukončené do 6. septembra do 17.00 h miestneho času (18.00 h SELČ).

Jeremy Corbyn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/House of Commons/PA via AP)

Tento termín je výsledkom rokovaní konzervatívnych lordov s predstaviteľmi opozičných labouristov. Konzervatívci v Dolnej snemovni sa zároveň zaviazali, že akékoľvek prípadné dodatky k zákonu, ktoré príjmu lordi, prerokujú v pondelok 9. septembra. Konečný návrh bude potom predložený na schválenie kráľovnej Alžbete II. Líder labouristov Jeremy Corbyn sa predtým vyjadril, že v momente, keď bude zákon proti brexitu bez dohody odsúhlasený kráľovnou, bol by ochotný zvážiť návrh na vypísanie predčasných parlamentných volieb, ktoré presadzuje premiér Johnson. 

Členovia Dolnej snemovne v stredu večer odmietli návrh na vypísanie nových volieb na 15. októbra. Johnson ho predložil po tom, ako poslanci schválili návrh zákona, na základe ktorého bude musieť britská vláda požiadať o odloženie brexitu, ak nedosiahne s EÚ dohodu do 31. októbra.

Návrh predložený labouristickým poslancom Hillarym Bennom zaväzuje premiéra Johnsona, aby do 19. októbra predložil parlamentu na schválenie buď dohodu o brexite, alebo nechal poslancov hlasovať o odchode bez dohody. Ak by to Johnson do tohto termínu neurobil, musel by požiadať EÚ o odklad termínu brexitu do 31. januára 2020. V prípade, že by Únia navrhla iný termín, musel by ho do dvoch dní posúdiť parlament.

Viac o téme: LondýnVeľká BritániaBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu