Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dýchajú im na krk: Eurokomisia vyzýva Britov na predloženie návrhov k dohode o brexite

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala v stredu Britániu, aby čo najskôr predložila návrhy týkajúce sa dohody o spôsobe ukončenia členstva v Európskej únii. Zároveň odmietla komentovať najnovší vývoj v Británii, kde premiér Boris Johnson požiadal kráľovnú Alžbetu II. o pozastavenie činnosti parlamentu krátko pred plánovaným termínom tzv. brexitu. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

"Pracujeme s predpokladom, že k brexitu má dôjsť 31. októbra a že sa to má stať s dohodou," povedala hovorkyňa EK Mina Andreevová. "Aby to tak bolo, je, samozrejme, tým lepšie, čím skôr budeme mať realizovateľné návrhy," dodala. Podľa hovorkyne EK preskúma akékoľvek návrhy Londýna, ktoré budú "zlučiteľné" s dohodou o spôsobe brexitu, vyrokovanou s vládou Johnsonovej predchodkyne Theresy Mayovej.

Na margo Johnsonovej žiadosti o pozastavenie činnosti britského parlamentu Andreevová poznamenala, že Brusel "sa nevyjadruje k vnútorným politickým postupom členských štátov EÚ". "A nebudeme ani špekulovať, čo to znamená, pokiaľ ide o ďalšie kroky," uzavrela hovorkyňa.

David Frost
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Britský vyjednávač pre brexit David Frost sa zdržiaval v stredu v Bruseli, kde mal viesť s diplomatmi "technické" rokovania v snahe dosiahnuť určitý pokrok. EK sa však k týmto rokovaniam takisto nevyjadrila.

Viac o téme: DohodaEurópska komisiaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu