Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšie fiasko Theresy Mayovej: Premiérka predstavila nový návrh, mal fatálne následky

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Zo svojej funkcie v stredu odstúpila líderka Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni britského parlamentu Andrea Leadsomová. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Leadsomová sa svojej funkcie vzdala v súvislosti "novou" dohodou o odchode Británie z EÚ, ktorú premiérka Theresa Mayová v stredu predstavila poslancom.  S návrhmi na zmeny v dohode, ktorú parlament už trikrát odmietol, nesúhlasí viacero konzervatívnych poslancov, opozičná Labouriastická strana ani severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá v Snemovni podporuje Mayovej menšinovú vládu.

Andrea Leadsomová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yui Mok/PA via AP)

Neistá stolička Mayovej

Vplyvný Výbor 1922 združujúci poslancov britskej Konzervatívnej strany nezmenil v stredu stanovy, na základe ktorých by sa v priebehu 12 mesiacov mohol opätovne pokúsiť o vyslovenie nedôvery premiérke Therese Mayovej. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Výbor o zmene stanov, ktorá by umožnila Mayovej odvolávanie, údajne ani nehlasoval, pretože to jeho predsedníctvo neumožnilo. Mayová sa však po stredajšom zasadaní výboru stretne s jeho predsedom sirom Grahamom Bradym opäť v piatok.

Britský parlament odhlasoval zákon
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mark Duffy/UK Parliament via AP)

"Premiérka sa zapojí do kampane pred voľbami do europarlamentu a v piatok sa stretne so sirom Grahamom. Samozrejme, budú hovoriť o zaujímavých veciach," povedal po skončení zasadnutia Výboru 1922 konzervatívny poslanec Steve Baker. Mayová v utorok na tlačovej konferencii a v stredu v rámci hodiny otázok a odpovedí v parlamente predstavila desať bodov, ktoré označila za dôležité návrhy na zmeny v dohode o odchode Británie z EÚ. Poslancom chce napríklad umožniť hlasovať o colnej únii s EÚ, ako aj o referende o brexitovej zmluve či tzv. írskej poistke. 

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu tento rok už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody. Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa MayováDohoda o brexiteAndrea Leadsomová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu