Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie by sa dalo krájať: Veľká Británia stojí na križovatke, zúfalé kroky hovoria za všetko

Theresa Mayová v britskom parlamente Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová v britskom parlamente (Zdroj: SITA/Mark Duffy/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Britská vláda odložila vo štvrtok kľúčové brexitové hlasovanie v parlamente, pôvodne naplánované na prvý júnový týždeň. Tento krok prichádza po nesúhlase nekompromisných stúpencov odchodu krajiny z EÚ s ústupkami, ktoré ponúka britská premiérka Theresa Mayová, informovala tlačová agentúra AFP.

Mayová čelí stálemu nátlaku opozície a nachádza sa v politickej agónii búrlivého obdobia, pričom sa už sústreďuje takmer výlučne na vyvedenie svojej názorovo rozdelenej krajiny z Európskej únie. "Parlament budeme 4. júna informovať o zverejnení a predložení návrhu zákona o odstupovej dohode po návrate z prázdnin po svätodušných sviatkoch," oznámil poslancom vládny činiteľ Mark Spencer. Kabinet plánoval hlasovať o prelomovej legislatíve týkajúcej sa realizácie brexitu 7. júna, ale nebol schopný pevne stanoviť tento termín.

Na Mayovú je vyvíjaný intenzívny nátlak, aby odstúpila z funkcie, pretože stále trvá na možnosti parlamentného hlasovania o druhom referende o brexite so zámerom presvedčiť poslancov, aby podporili "rozvodovú" dohodu, ktorú vyrokovala s lídrami EÚ. Dohodu však už parlament trikrát odmietol, čo si vynútilo odklad brexitu.

Theresa Mayová má dôvod na obavy
Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová má dôvod na obavy  (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

Mayová v stredu v Dolnej snemovni vyhlásila, že predmetná legislatíva bude zverejnená v piatok. Podľa stanice BBC je možné, že Mayová odstúpi z pozície líderky konzervatívcov pred návštevou amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii, ale bude pokračovať ako prechodne úradujúca premiérka.

Šéf Bieleho domu absolvuje trojdňovú návštevu Británie 3. - 5. júna. Mayová vlani v decembri ustála hlasovanie konzervatívnych poslancov o vyslovení nedôvery. Na základe platných pravidiel sa tak nebude môcť stať znovu až do decembra tohto roka.

Novým lídrom Dolnej snemovne je Mel Stride

Novým lídrom Dolnej snemovne britského parlamentu sa vo štvrtok stal konzervatívny politik Mel Stride, ktorého do funkcie vymenovala premiérka Theresa Mayová. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Stride sa stal lídrom Dolnej snemovne po tom, čo v stredu pre nesúhlas s Mayovej brexitovou politikou z funkcie odstúpila doterajšia líderka Andrea Leadsomová.

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa MayováDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu