Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mayová predstúpila v Dolnej snemovni parlamentu: Pri brexite má jedinú prioritu

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok v Dolnej snemovni parlamentu povedala, že Británia musí opustiť Európsku úniu usporiadane, pričom jej prioritou zostáva uskutočniť brexit čo najrýchlejšie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Mayová pred britskými poslancami vystúpila po návrate z mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, kde lídri 27 členských krajín Únie rozhodli o odklade brexitu do 31. októbra. Ide o flexibilný termín, čo znamená, že Británia môže Úniu opustiť aj skôr, ak parlament dohodu, ktorú Mayovej vláda uzavrela s Bruselom, schváli. Ten ju však už trikrát odmietol. 

Britská premiérka poslancom tiež pripomenula, že EÚ je ochotná prehodnotiť politickú deklaráciu o vzťahoch Británie a EÚ po brexite, avšak samotnú takmer 600-stranovú dohodu o odchode Británie z Únie už otvárať nemieni.

Mayová tiež vyzvala opozičnú Labouristickú stranu na pokračovanie dialógu o dohode s EÚ, ktorý prerušil stredajší summit v Bruseli. Pripustila, že v Británii nebýva zvykom, aby vláda rokovala s opozíciou, avšak súčasná situácia si to vyžaduje, pretože politici majú robiť to, čo je v národnom záujme, čím mala na mysli výsledok referenda z júna 2016, v ktorom Briti rozhodli, že nechcú byť súčasťou EÚ.

"Ak sa konzervatívcom a labouristom nepodarí dospieť ku kompromisu, predložíme poslancom na hlasovanie niekoľko alternatív," povedala v parlamente Mayová. Vodca labouristov Jeremy Corbyn privítal Mayovej snahu o dosiahnutie kompromisu s jeho stranou, ale poznamenal, že so svojou iniciatívou prišla trochu neskoro. Premiérke tiež pripomenul, že ak chce, aby labouristi jej dohodu o brexite podporili, musí vláda pristúpiť na určité kompromisy.

Viac o téme: Veľká BritániaSpojené kráľovstvoTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu