Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zúfalá výzva Mayovej: Stúpencov brexitu žiada o podporu jej dohody

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Dominic Lipinski/Pool via AP)

Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala v piatkovom prejave stúpencov brexitu, aby podporili ňou vyrokovanú dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. V opačnom prípade varovala pred neistotou a odkladom brexitu či pred vypísaním druhého referenda o tejto otázke.

Mayová predniesla svoj prejav v anglickom meste Grimsby, ktoré sa považuje sa baštu stúpencov odchodu Británie z eurobloku. Varovala v ňom, že v prípade opätovného odmietnutia dohody o brexite, ktorú vyrokovala s Úniou, hrozí krajine neistota - alebo to, že Británia z EÚ napokon nikdy neodíde. Schválenie dohody podľa nej poskytne Londýnu ochranu a istotu a podporí britskú ekonomiku.

"Podporte dohodu a Spojené kráľovstvo odíde z EÚ. Nepodporte ju a nikto nevie, čo sa (v takomto prípade) stane," vyhlásila Mayová podľa televízie Sky News. 

V prípade zamietnutia dohody podľa nej hrozí, že sa odchod oneskorí "o mnoho mesiacov", alebo že sa "vôbec neuskutoční". Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú o dohode o vystúpení Británie z EÚ druhýkrát hlasovať v utorok 12. marca. 

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že v prípade neschválenia dohody by mali 13. marca hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody. V prípade, že tento návrh poslanci schvália, Británia EÚ opustí 29. marca.

Ak nie, dolná komora parlamentu by 14. marca mala hlasovať o predĺžení termínu brexitu. Ak sa nepodarí schváliť ani tento návrh, k brexitu dôjde 29. marca. V prípade jeho schválenia bude musieť premiérka požiadať EÚ o predĺženie termínu brexitu, myslí si BBC.
 

Viac o téme: DohodaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu