Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA ubezpečili európskeho priateľa: Naše dôležité vzťahy budú prekvitať aj po brexite

Woody Johnson
Woody Johnson (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

LONDÝN - Americký veľvyslanec v Británii Woody Johnson v stredu uviedol, že vzťahy Veľkej Británie so Spojenými štátmi sú v súčasnosti dôležitejší, ako boli kedykoľvek v minulosti, a po odchode Británie z EÚ bude prekvitať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Johnson dodal, že šance na dosiahnutie budúcej dohody medzi dvoma krajinami by nemali byť zmarené falošnými obavami ohľadom praktík v americkom agrosektore. Tie podľa jeho slov z veľkej časti šíri najmä Európska únia s cieľom vytvoriť bariéry na dodávku amerických poľnohospodárskych produktov.

"Som presvedčený, že akoukoľvek cestou sa rozhodnete ísť, osobitné vzťahy našich dvoch krajín budú pokračovať a prekvitať," povedal Johnson stanici BBC. "Bez ohľadu na situáciu viem, že naše dve krajiny musia v tomto slobodnom svete držať spolu. Vonku je množstvo nástrah, a preto sú naše vzťah teraz oveľa dôležitejší ako kedykoľvek predtým, bez ohľadu na to, čo sa stane s brexitom," odpovedal na otázku, či sa jeho predchádzajúce vyjadrenia vzťahujú aj na prípad brexitu bez dohody.

Johnson nevedel potvrdiť, či americký prezident Donald Trump Britániu navštívi v júni pri príležitosti 75. výročia vylodenia Spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny. Trumpova matka sa narodila v Spojenom kráľovstve a prezident preto podľa Johnsona prejavuje veľkú náklonnosť k tejto krajine. Trump naposledy Spojené kráľovstvo navštívil v júli 2018, pripomína Reuters.

Viac o téme: USAVeľká BritániaWoody Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu