Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikla nahrávka, britský minister v nej pripúšťa najhorší scenár: Brexit môže skončiť krachom

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko, File)

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson pripustil, že kompromisy, ktoré robí vláda Spojeného kráľovstva, by mohli znamenať, že Británia ostane aj po brexite pripútaná k Európskej únii. S odvolaním sa na uniknutú nahrávku, ktorú získal web Buzzfeed, o tom v piatok informovala agentúra AP.

Desivá budúcnosť Británie: Ak bude brexit bez dohody s EÚ, krajine hrozia tri temné scenáre

Podľa Buzzfeedu Johnson na stredajšej súkromnej večeri s podporovateľmi brexitu taktiež priznal svoj narastajúci obdiv k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ten by podľa jeho slov viedol rokovania s Bruselom o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ omnoho razantnejšie.

"Predstavte si, keby brexit robil Trump. Išiel by do toho čertovsky tvrdo. Všetko by sa rozpadlo, nastal by všade chaos. Všetci by si mysleli, že sa zbláznil. Lenže ono by to niekam mohlo viesť," povedal šéf britskej diplomacie, ktorého citovala spravodajská televízia Sky News.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Johnson pred členmi skupiny Conservative Way Forward (Konzervatívna cesta vpred) povedal, že rokovania s Bruselom spejú do fázy, keď budú Briti "bojovnejší". Pripustil, že brexit môže skončiť krachom. "Musíte sa zmieriť s tým, že to môže skončiť aj krachom. Nechcem, aby niekto vtedy panikáril. Žiadnu paniku," vyhlásil Johnson, ktorý ale zároveň vyjadril presvedčenie, že všetko nakoniec dobre dopadne.

Šéf britskej diplomacie v uniknutej nahrávke taktiež zdôraznil, že brexit sa uskutoční a že bude nezvratný. "Je tu však riziko, že nebude taký, aký sme ho chceli," dodal. Varoval tiež, že nakoniec by Británia mohla s Bruselom dospieť k dohode nerešpektujúcej mnohé krajné hranice, ktoré už podporovatelia brexitu nechceli prekročiť.

Únia sa nenechá dojať

Únijný vyjednávač pre odchod Británie z Európskej únie Michel Barnier v piatok pripustil, že obe strany majú rozdielne názory na kľúčové problémy a že ešte bude treba veľa práce na dosiahnutie dohody o brexite. Varoval pritom, že únia sa "nenechá dojať" Londýnom pri rokovaní o budúcom partnerstve. "Nenecháme sa dojať, nenechám sa dojať touto 'hrou na zvaľovanie zodpovednosti'," povedal Barnier novinárom s tým, že "niektorí ľudia" v Británii sa snažia preniesť na úniu zodpovednosť za následky brexitu. Barnier dal tiež najavo, že usporiadanie, ktoré má zabrániť takzvanej tvrdej hranici medzi Írskom a Severným Írskom, nebude možné rozšíriť na celú Britániu, ako navrhol Londýn.

Štvrtkový britský návrh uchovať otvorené hranice pre tovary a služby medzi Severným Írskom a Írskom je podľa vyjednávača nejasný a "budí viac otázok než dáva odpovedí". Podľa britského návrhu by Británia zostala v colnej únii s EÚ aj ďalší rok po takmer dvojročnom prechodnom období po brexite.

Michel Barnier
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"Dovoľte mi, aby som povedal veľmi jasne, že čo je určené pre územie s veľkosťou Severného Írska, nemusí byť nevyhnutne uskutočniteľné pre celé Spojené kráľovstvo," poznamenal vyjednávač.

Británia má opustiť EÚ na konci marca budúceho roka, ale do októbra musí byť vyjednaná dohoda o jej odchode, aby ju parlamenty v členských krajinách únie stihli ratifikovať. Obe strany sa tiež dohodli na myšlienke prechodného obdobia až do konca roka 2020, aby bol čas prerokovať dohodu o voľnom obchode.

"Nastal čas rozhodnúť a vybrať si. Zostáva menej ako desať mesiacov do odchodu Británie z EÚ, ktorý si Británia priala," upozornil únijný vyjednávač. V britských návrhoch vidí "žiadosť zachovať doterajší stav", čo sa mu zdá "dosť paradoxné" vzhľadom na to, že to bola Británia, ktorá sa sama rozhodla z EÚ odísť.

"Zdá sa, že Británia si chce zachovať všetky výhody súčasného usporiadania i po odchode z nášho regulačného rámca, nášho rámca kontroly a realizácie," dodal. "Ak chceme vybudovať nový vzťah, je na to potrebná dôvera, ako aj viac realizmu ohľadom toho, čo bude a nebude možné," vyhlásil. Agentúra AFP pripomenula, že vo vnútri britskej vlády panuje silné napätie medzi stúpencami "tvrdého" a "mäkkého" brexitu.

Viac o téme: Boris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu