Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivá budúcnosť Británie: Ak bude brexit bez dohody s EÚ, krajine hrozia tri temné scenáre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Predstavitelia britských verejných služieb varujú, že ak Spojené kráľovstvo vystúpi z Európskej únie bez obchodnej dohody, hrozí mu v priebehu niekoľkých týždňov nedostatok potravín, pohonných látok i liekov, píše nedeľník Sunday Times.

Noviny uvádzajú, že vláda vypracovala pre takýto "brexit bez dohody" tri možné scenáre - umiernený, krutý a "armagedon". Podľa "krutého" scenára už hneď v prvý deň skolabuje prístav v anglickom Doveri a krátko nato zostanú bez zásob supermarkety i nemocnice, približujú Sunday Times.

Británia chce dosiahnuť dohodu o budúcich obchodných vzťahoch s Európskou úniou ešte predtým, než z nej 29. marca 2019 oficiálne vystúpi - zodpovední činitelia však vypracúvajú plány aj pre rokovania, ktoré by sa neskončili nejakou konkrétnou dohodou. Britské ministerstvo pre vystúpenie z Európskej únie podobné pochmúrne scenáre, aké zverejnili Sunday Times, odmieta a je presvedčené, že "ani jeden z nich sa nestane", poznamenáva agentúra AP.

Britskí zákonodarcovia majú hlasovať o dohode o brexite v priebehu tohto roka. Podľa ministra pre brexit Davida Davisa však parlament sotva schváli návrh zákona o rozvode, ak nebude mať detailnú predstavu o tom, aký druh obchodnej dohody je v ponuke. EÚ hovorí, že dohoda o brexite je dohodou o vyrovnaní záväzkov, ktoré vznikli Británii počas členstva v bloku, a nemá nič spoločné s budúcimi vzťahmi.

Rokovania sú štruktúrované tak, že doteraz sa týkali najmä podmienok rozvodu a do októbra má byť odsúhlasená dohoda o rozdelení. Spolu s ňou sa očakáva politické - ale právne nezáväzné - vyhlásenie o tom, ako si obe strany predstavujú budúce obchodné vzťahy.

Viac o téme: BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu