Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Britský parlament bude mať možnosť voľby: O konečnej dohode o brexite budú môcť rozhodnúť

David Davis
David Davis (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský minister pre brexit David Davis v pondelok vyhlásil, že parlament bude mať možnosť hlasovať o konečnej dohode medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou o vystúpení Británie z EÚ. Informovala o tom agentúra AP.

Davis v pondelok v Dolnej snemovni britského parlamentu uviedol, že zákonodarcovia budú môcť pripomienkovať návrh zákona, v ktorom budú zakotvené podmienky odchodu z únie, a budú tak môcť ovplyvniť proces brexitu. Davis však poslancov zároveň upozornil, že ak konečnú podobu dohody medzi Britániou a EÚ odmietnu, krajina aj tak v marci 2019 28-člennú Úniu opustí.

Na otázku, "Ak dolná komora parlamentu návrh zákona o brexite neschváli, bude to znamenať, že 29. marca 2019 (z Únie) aj tak odchádzame, avšak bez dohody?" odpovedal Davis: "Áno," pričom dodal, že dohoda sa uskutoční len v prípade, že ju parlament schváli. Dohoda s EÚ by mala pokrývať oblasti ako práva občanov EÚ žijúcich v Británii, finančné záväzky Británie voči EÚ pri vystúpení z bloku a prechodné obdobie po brexite.

Viac o téme: BrexitDavid Davis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu