Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britský veľvyslanec sa vyjadril k brexitu: Budúcnosť obchodných vzťahov je veľmi pozitívna

Andrew Garth
Andrew Garth (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Budúcnosť obchodných vzťahov Spojeného kráľovstva s Európskou úniou je veľmi pozitívna, tvrdí britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth. Avšak chápe, že plánovaný brexit - odchod Spojeného kráľovstva z EÚ - priniesol určitú neistotu.

Garthov názor zaznel na stredajšom diskusnom seminári v Bratislave, ktorý organizovala Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Nadáciou na podporu vzdelávania a ekológie na tému "Európska únia po brexite".

"Som rád, že sa tu môžem porozprávať s podnikateľmi a ubezpečiť ich o postoji Spojeného kráľovstva, že podporujeme bezcolný obchod a voľný obchod vo všeobecnosti bez zbytočnej byrokracie," uviedol britský veľvyslanec.

Čo sa týka rokovaní Bruselu a Londýna o brexite, podľa Gartha sa za uplynulé mesiace podarilo dosiahnuť "významný pokrok v kľúčových témach ako Severné Írsko a práva občanov", no aj v otázke finančného vyrovnania.

"Je veľmi ťažké hovoriť o peniazoch pri finančnom vyrovnaní. Hovoríme o veľkých peniazoch, o miliardách eur bez toho, aby sme boli schopní vidieť celkový obraz, kompletný balík. Musíme vidieť, aké budú budúce vzťahy. A v súčasnosti nás EÚ žiada o veľa peňazí, ale nie sme schopní vidieť, aké budú nasledujúce vzťahy. Niektorí dúfajú, že na budúci mesiac, keď sa lídri EÚ opäť stretnú, dohodnú sa, že sa naozaj môžeme rozprávať o týchto dvoch veciach," uviedol britský veľvyslanec.

Andrew Garth ďalej povedal, že Spojené kráľovstvo je druhou najväčšou ekonomikou v EÚ a piatou najväčšou na svete, je najväčším prispievateľom do európskej obrany prostredníctvom NATO a významným prispievateľom do európskej bezpečnosti. Pokračoval, že v Spojenom kráľovstve žijú vyše tri milióny občanov z iných členských krajín EÚ. V nich zas žije vyše milión Britov. Takže vzťahy Spojeného kráľovstva a EÚ majú podľa neho priamu spojitosť s prosperitou a bezpečnosťou Európy, ako aj s obchodom.

"Hlavný záujem slovenskej vlády je osud vyše 95.000 Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve... Je to aj o budúcnosti stoviek firiem na Slovensku a tisícoch slovenských pracovníkov, ktorí sú závislí od britského trhu... Nechceme čakať do konca rokovacieho procesu, aby sme dali občanom istotu, o ktorú žiadajú. Myslíme si, že rozhodnutie padne skôr," konštatoval britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth.

Viac o téme: BrexitAndrew Garth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu