Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Írska nemôžu rozhovory o brexite pokročiť bez objasnenia otázky hraníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Rozhovory o vystúpení Británie z Európskej únie nemôžu pokročiť k problematike budúcich obchodných vzťahov skôr, ako Londýn bližšie neobjasní, čo sa stane s britskou hranicou s Írskom. Uviedol to v piatok írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.

Hranica so Severným Írskom, ktorá bude po brexite jedinou pozemnou hranicou Spojeného kráľovstva s EÚ, je jednou z troch otázok, ktoré chce Brusel vyriešiť pred tým, ako sa začnú rokovania o obchode. Ďalšími dvoma sú práva občanov a finančné vyrovnanie.

Londýn žiadal súbežné rozhovory o obchodných vzťahoch, no doterajšie rokovania dostatočne nepokročili a druhá fáza týkajúca sa obchodu sa tak podľa Únie bude môcť začať najskôr v decembri.
"Je mi ľúto, ale v otázke hranice potrebujeme viac jasnosti, ako máme teraz. Nemôžeme postúpiť do druhej fázy na základe prísľubu, keď nevidíme žiaden mechanizmus, ktorý by viedol k tomu, že sa z neho stane realita," povedal Coveney novinárom.

"Nepotrebujeme všetky odpovede, ale rozhodne potrebujeme viac ubezpečenia... a potrebujeme určitú zhodu, že írske otázky budú vyriešené a stanovené za prioritu aj v prípade, ak obchodné rokovania stroskotajú, čo sa môže stať," citovala ho agentúra Reuters. Vzhľadom na svoje úzke obchodné vzťahy s Britániou je Írsko považované za člena EÚ, ktorý je najviac ohrozený brexitom. Znamená to, že Dublin sa musí pripravovať na "všetky možnosti", čo už robí, zdôraznil Coveney.

Viac o téme: LondýnAnglickoDublinVeľká BritániaSeverné ÍrskoBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu