Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Osud cudzincov v Británii je stále nejasný: O živote ľudí z tejto krajiny je už ale rozhodnuté

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Britský premiér David Cameron uistil dnes rumunského prezidenta Klausa Iohannisa o budúcnosti Rumunov žijúcich v Británii v čase neistoty po hlasovaní britských voličov za vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie, píše agentúra AP.

Rumunská hlava štátu sa v Bruseli zúčastňuje na summite lídrov EÚ. Cameron ho počas spoločného rozhovoru "v mene Veľkej Británie uistil... že Rumuni budú môcť zostať, budú môcť pracovať, a ospravedlnil sa za incidenty, ktoré sa tam dejú".

Agentúra AP uvádza, že podľa štatistík žije v Británii v súčasnosti zhruba 150.000 Rumunov. Odhaduje sa však, že reálne ich tam žije dvakrát toľko. Do ostrovnej krajiny sa vysťahovali po vstupe Rumunska do EÚ v roku 2007.

Cameron sľúbil viac peňazí na boj proti nenávistným trestným činom

Britský premiér David Cameron dnes prisľúbil viac peňazí na bezpečnosť, a to v rámci boja proti vlne nenávistných trestných činov, ku ktorým dochádza v ostrovnej krajine po kampani za vystúpenie Británie z Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Briti hlasovali v referende 23. júna za odchod z EÚ.

Cameron dnes vystúpil s prejavom v Dolnej snemovni parlamentu a povedal, že je žiaduce, aby "každý na všetkých stranách referendovej diskusie" jednoznačne odsúdil spomínané útoky.

Nezvyčajne búrlivá kampaň pred referendom sa čiastočne sústreďovala na prisťahovalectvo. Využívala aj plagát, ktorý znázorňoval stovky nebelošských migrantov cestujúcich Európou a obsahoval aj slová "Bod zlomu" (BREAKING POINT). Národná rada policajných veliteľov uviedla, že počet nahlásených nenávistných trestných činov po referende prudko stúpol, a to až o 57 percent.

Medzi obeťami, ktoré nahlásili trestné činy obťažovania, sú Východoeurópania, moslimovia, Američania a Nemci. Nárast incidentov oni sami pripisujú tomu, že ľudia povzbudení víťazstvom v referende uvoľňujú svoj hnev.

Viac o téme: David CameronKlaus IohannisBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu