Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico uviedol, že diskusia o brexite bola bez emócií: Lídri EÚ varovali Britániu

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Dnešná diskusia 27 lídrov o brexite a budúcich vzťahoch bola absolútne vecná, bez emócií. Po skončení zasadnutia Európskej rady v Bruseli to uviedol premiér Robert Fico. Dodal, že téma odchodu Veľkej Británie z Európskej únie je od piatka aj na našom stole ako predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie. Ako ďalej pripomenul, po prvýkrát v histórii európsky klub opúšťa krajina, a to nie hocijaká, ale piata najväčšia ekonomika na svete. Pripustil, že práve téma brexitu dominovala schôdzke hláv vlád a štátov.

Fico informoval, že Veľká Británia stále potrebuje čas na to, kým formálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu. „Myslíme si, že sa to stane po zmene predsedu Konzervatívnej strany a zmene na pozícií predsedu vlády. Možno to bude v septembri, možno v októbri, keď Briti odchod oficiálne potvrdia,“ dodal šéf slovenskej vlády.

Kým Briti vystúpia, podľa premiéra musia ostať plnohodnotným členom EÚ so svojimi právami aj povinnosťami. Ako dodal, pokiaľ Londýn neaktivuje článok 50, nebudú žiadne, ani len neoficiálne rokovania o odchode a budúcich vzťahoch. Podľa premiéra sa lídri zhodli, že asi by nebolo správne, aby niekto rokoval o budúcich podmienkach, kým je Británia ešte členom.

„Dvadsaťsedem štátov má jasno, očakávame jasné návrhy z britskej strany,“ dodal Fico. Dnes išiel zo stretnutia 27 jasný odkaz Veľkej Británii, ak chce prístup na vnútorný trh, musí rešpektovať štyri slobody, a nie vyberať si hrozienka, dodal premiér. 

Takisto podľa Fica prevláda názor, že by nebolo správne, keby bola Veľká Británia predsedníckou krajinou EÚ v druhej polovici roka 2017. Myslí si, že ak by Briti predsedníctvo prebrať nemali, bolo by vhodné to ďalším krajinám oznámiť čím skôr. Zdôraznil však, že ešte žiadne definitívne rozhodnutie nepadlo. 

Po brexite sa lídri EÚ zhodli na zachovaní jednoty

Lídri krajín EÚ dnes na záver summitu v Bruseli zdôraznili, že sú "absolútne odhodlaní" zachovať jednotu po minulotýždňovom referende, v ktorom sa rozhodlo o odchode Británie z eurobloku. Informoval o tom dnes predseda Európskej rady Donald Tusk.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Diskusie lídrov budú podľa neho pokračovať na neformálnom summite EÚ v Bratislave, ktorý sa uskutoční 16. septembra pod taktovkou slovenského predsedníctva v EÚ, uviedla agentúra DPA.

Najvyšší predstavitelia štátov EÚ rokovali od utorka v Bruseli o ďalšom postupe a budúcnosti únie po očakávanom brexite. Na dnešných pracovných raňajkách Európskej rady dnes po prvý raz chýbal predstaviteľ Spojeného kráľovstva. Národní lídri 27 členských krajín sa na nich stretli bez britského premiéra Davida Camerona.

V záverečnom vyhlásení varovali Britániu, že ak si bude chcieť aj po brexite užívať výhody vyplývajúce zo spoločného európskeho trhu, nebude môcť obmedzovať občanom EÚ vstup na svoje územie. O ďalšom postupe v súvislosti s brexitom budú lídri EÚ podrobnejšie diskutovať na septembrovom bratislavskom summite. 

Francúzsky prezident Francois Hollande
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Británia by mohla oznámiť vystúpenie z EÚ v septembri alebo októbri, tvrdí Fico

Je možné, že Veľká Británia oznámi vystúpenie z Európskej únie v septembri alebo v októbri. Keďže chýba ešte veľa informácii, tento termín stále možno spochybniť. Slovenský premiér Robert Fico to dnes vyhlásil po rokovaní 27 členských štátov EÚ v Bruseli.

"Som rád, že táto diskusia bola absolútne vecná, nebola poznačená žiadnymi emóciami," dodal premiér. "Od piatku preberáme predsedníctvo v Rade EÚ. Už viackrát som avizoval, že predsedníctvo bude poznačené vonkajšími faktormi," povedal Fico. 

Premiér upozornil na to, že kým sa tak stane, krajina je plnohodnotným členom EÚ so všetkými právami aj povinnosťami. O tom lídrov EÚ ubezpečil taktiež britský premiér David Cameron. Hlavný odkaz predstaviteľov EÚ pre Veľkú Britániu znel jasne - vnútorný trh bude musieť rešpektovať všetky štyri základné slobody. Ku konkrétnemu dátumu konania neformálneho summitu EÚ v Bratislave sa premiér nechcel vyjadrovať, avšak očakáva ho v polovici septembra.

Juncker po brexite nerezignuje; Tusk: Briti musia rešpektovať základné slobody

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes na záver summitu EÚ uviedol, že bolo nefér obviňovať ho z výsledku britského referenda, ktoré znamená brexit, čiže odchod krajiny z Európskej únie, a kvôli tomu žiadať jeho odstúpenie z funkcie šéfa exekutívy EÚ. Na otázku novinárov, či urobil dosť pre to, aby presvedčil Britov o zotrvaní v Európskej únii, Juncker pripomenul, že britská vláda, ako aj opozícia ho požiadali, aby nezasahoval do predreferendovej kampane. Svoj sľub dodržal a pred referendom sa na túto tému nevyjadrovali ani ostatní eurokomisári, členovia jeho kabinetu.

"Nemám v úmysle nechať sa ovplyvniť týmto druhom kritiky," odkázal šéf európskej exekutívy. Na jeho podporu vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý poznamenal, že Juncker je tým posledným človekom, ktorého možno viniť zo záporných výsledkov britského referenda. Tusk zároveň pripomenul, že februárový summit venovaný britským požiadavkám znamenal "maximum, dokonca viac než maximum" z toho, v čom boli ostatné členské štáty EÚ ochotné ustúpiť.

Okrem toho Tusk občanom Británie odkázal, že po odchode ich krajiny z EÚ bude mať Británia zaručený prístup na spoločný európsky trh iba vtedy, ak bude rešpektovať všetky štyri základné slobody, na ktorých je postavená EÚ, vrátane voľného pohybu osôb a zamestnancov. Znamená to, že Británia si pri budúcich rokovaniach o prístupe na jednotný trh EÚ nebude môcť vyberať len to, čo sa jej najviac hodí.

Na predsedníckom stole MV SR sú témy ako azyl, migrácia či terorizmus

Je potrebné dosiahnuť pokrok vo všetkých témach, ktoré sú na stole, od azylu, cez pracovnú migráciu až po boj proti terorizmu. Infomovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová.

„Viaceré z týchto tém hlboko rozdeľujú členské štáty. Úlohou predsedníctva bude viesť diskusie tak, aby práca Rady viedla k pokroku, nie k rozkolom – to je prvá priorita,“ uviedla. Okrem toho, zvláštnu pozornosť bude rezort počas predsedníctva venovať otázke ochrany vonkajších hraníc a s tým súvisiacej integrity schengenského priestoru. 

Viac o téme: Robert FicoBritániaDonald TuskBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu