Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brexit zanecháva za sebou spúšť: Táto inštitúcia sa bude z Londýna sťahovať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Jedným z dôsledkov rozhodnutia britských voličov o odchode z EÚ bude zrejme aj presťahovanie prestížnej Európskej agentúry pre lieky (EMA) so sídlom v Londýne.

Európska agentúra pre lieky bola založená v roku 1995. Jej hlavným poslaním je vykonávať kontrolu a vedecké hodnotenie liekov a tým prispievať k ochrane a skvalitneniu zdravia ľudí aj zvierat v krajinách EÚ. EMA ako decentralizovaná agentúra EÚ poskytuje členským štátom aj inštitúciám EÚ odborné rady, týkajúce sa liečiv a vykonáva dozor nad bezpečnosťou liekov vyvinutých farmaceutickými spoločnosťami pre ich použitie v Európskej únii.

Agentúra koná v súlade s platnou európskou legislatívou a slúži potrebám trhu s viac ako 500 miliónmi ľudí v krajinách EÚ. EÚ v súlade s Lisabonskou zmluvou musí začať rokovania s Londýnom o podobe prerušenia zväzkov s ostatnými krajinami a inštitúciami EÚ. Je málo pravdepodobné, že v rámci rokovaní, ktoré potrvajú najmenej dva roky, EÚ ponechá túto prestížnu agentúru v krajine, ktorá už do únie patriť nebude.

Viac o téme: BritániaBrexitEurópska agentúra pre lieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu