Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hovorca maďarskej vlády: Orbán navrhuje riešenie migrácie z inej perspektívy

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán minulý piatok v portugalskom Lisabone na schôdzke strán Centristickej demokratickej internacionály (CDI) prezentoval návrh reformy schengenského systému, ktorého cieľom je ochrana vonkajších hraníc Schengenu a voľného pohybu v rámci EÚ. Hovorca vlády Zoltán Kovács dnes v rozhovore uviedol, že ide o návrh riešenia migrácie z inej perspektívy, ako ju chce riešiť Európska komisia (EK).

Podľa jeho slov desaťbodový návrh premiéra Viktora Orbána nazvaný Schengen 2.0 sa k situácii uplynulého roka, keď do Európy nekontrolovane prišli masy migrantov, stavia z úplne inej perspektívy, než je perspektíva EK, ktorá sa na rozdiel od maďarského postoja snaží o reformu azylového systému.

"Mohli by sme konštatovať, že tento návrh je z viacerých hľadísk akýmsi zhrnutím postojov, ktoré maďarská vláda aj doposiaľ dôsledne presadzovala. Od návrhu Európskej komisie sa v zásade líši tým, že sa nesnaží vziať na vedomie to, čo sa deje, ale sa sústreďuje vyslovene na prevenciu, na posilnenie európskych hraníc, a na riešenie tých problémov a javov, ktoré migračnú krízu zapríčinili, pričom tieto riešenia hľadá mimo územia Európy," povedal Kovács.

Ako dodal, EK vychádza z toho, že migrácia je nevyhnutná, dokonca z istého hľadiska ide o prirodzený jav. Riešenie komisia nachádza v konečnom dôsledku v mechanizme relokácie, pričom kvóty by boli povinné pre všetky krajiny EÚ.

Z návrhu maďarského premiéra hovorca vyzdvihol ten pohľad, že ochrana schengenských hraníc je aj v súčasnosti povinnosťou členských krajín, najmä tých, ktoré sú na vonkajších hraniciach Schengenu. Podľa Kovácsa to "nie je žiadna novinka, avšak skúsenosti z uplynulého poldruha roka nám jasne ukazujú, ktoré prvky je potrebné podrobiť reforme".

"Návrh sa zaoberá od technických aspektov ochrany hraníc, rozšírenia rámcov spolupráce, ich vyjasnenia, cez určenie bezpečných krajín až po úlohy, ktoré by sa mali vykonať v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú. Najdôležitejším konštatovaním návrhu je, že akákoľvek účasť na riešení následkov migrácie je možná len na základe princípu dobrovoľnosti. Nie je možné spochybniť suverenitu žiadneho z členských štátov v otázke rozhodovania o prijímaní migrantov," podčiarkol hovorca.

Jedným z dôležitých prvkov návrhu je podľa jeho slov to, že treba postihovať tých, ktorí nedodržujú schengenské pravidlá. Maďarsko sa počas uplynulého jeden a pol roka riadilo zásadou, že treba vychádzať z dodržiavania zákonov a existujúcich európskych noriem.

"Ak by boli dodržiavané mimoriadne prísne európske pravidlá a v rámci nich aj schengenské normy, tak by do Európy nemohlo prísť nekontrolovane vyše 1,8 milióna ľudí. Máme na výber: Alebo budeme dodržiavať právne normy a pravidlá európskeho právneho poriadku, ktoré treba posilniť, alebo pripustíme, že niekto svojvoľne vo vlastnom záujme pozastaví aplikovanie týchto noriem. Mali sme možnosť vidieť, kam to povedie, a takisto sme mohli vidieť, čo všetko bolo treba následne naprávať v dodržiavaní európskych pravidiel. To, čo Maďarsko navrhlo, prípadne v polovici minulého roka zaviedlo, a čo bolo úplne v súlade napríklad s normami Schengenu, ku koncu roka zaviedli všetky krajiny dotknuté ilegálnou migráciou na západobalkánskej trase. Pozrime sa napríklad na to, čo sa z tohto pohľadu deje na maďarsko-rakúskej hranici," pripomenul Kovács.

Premiér Orbán tento návrh reformy Schengenu zverejnil minulý týždeň. Dokument už Maďarsko zaslalo partnerským krajinám v zoskupení Vyšehradskej štvorky. "Tie ukázali v migračnej kríze mimoriadny príklad spolupráce a solidarity," konštatoval hovorca a dodal, že najdôležitejšou úlohou nadchádzajúcich týždňov bude prezentovať tézy návrhu a príslušnú argumentáciu na nižších stupňoch Rady EÚ, a v júni potom už aj na summite.

"Už dávnejšie tvrdíme, že Schengen je jedným z najdôležitejších výdobytkov fungovania EÚ. Z hľadiska stredoeurópskych spoločenstiev sa domnievam, že netreba podčiarkovať význam Schengenu - voľný pohyb osôb, tovaru, sloboda podnikania, sloboda usadenia sa, to všetko má význam z hľadiska budovania Európy. Schengen je možné jednoznačne a účinne ochrániť iba zvonka, nie zvnútra. Všetky pokusy chrániť Schengen zvnútra sú odsúdené na zánik, pretože to nebude fungovať. Stavať ploty vo vnútri schengenského priestoru protirečí princípom, ktorým všetci veríme," zdôraznil.

V súvislosti s otázkou ochrany schengenských hraníc Maďarska Kovács informoval, že vláda pred niekoľkými týždňami prijala rozhodnutie, že zábrany postavené na hraniciach so Srbskom a s Chorvátskom treba posilniť, pretože napriek tomu, že tam plot existuje, a posilnili jeho stráženie, do dnešného dňa prichádzajú denne desiatky, v niektorých dňoch až stovky migrantov.

"Svedčí to o tom, že tlak, o ktorom si mnohí mysleli, že na západobalkánskej trase pominul, tu ešte stále je. Preto je potrebné stále chrániť zelenú hranicu. Sme v neustálom kontakte s rumunskými orgánmi, preverujeme, či si situácia nevyžiada postaviť zábrany aj na úseku štátnych hraníc s Rumunskom. Súčasný stav si takéto opatrenie nevyžaduje. Uzatvorenie západobalkánskej trasy a účinné stráženie hraníc napomáhajú tomu, aby počet prichádzajúcich ilegálnych migrantov klesol, ale kedykoľvek môže dôjsť k tomu, čo sme už zažili vlani," uzavrel hovorca maďarskej vlády.

Viac o téme: Viktor OrbánMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu