Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V megaškandále s tajnými účtami sú namočení aj naši mocní: MAPA Prvé údaje o Slovensku odhalené

Najbohatší Čech Kellner sa objavil v dokumentoch Panama papers Zobraziť galériu (8)
Najbohatší Čech Kellner sa objavil v dokumentoch Panama papers (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Pranie špinavých peňazí a vyhýbanie sa plateniu daní. Toto je účel daňových rajov. Prevalenie megaúniku tajných informácií hovorí aj o Čechoch a Slovákoch. Dokumenty spomínajú až takmer tri stovky mien z Česka. Slovenská stopa sa v dokumentoch spája v súvislosti s jednou firmou.

Poobede zverejnila stránka Wikileaks aj údaje o Slovensku v kauze Panama papers. Podľa týchto dát sa týka jednej spoločnosti, 6 fyzických osôb a 109 akcionárov. Zatiaľ sa nevie, či ide o majiteľov účtov.

V megaškandále s tajnými
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: wikileaks)

 

V dokumentoch sa spomínajú aj Slováci. "Európskycm kleintom tieto špeciálne legalizačné služby poskytovala slovenská firma Latem Trading s.r.o.," píše české centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré sa na odhalení spolupodieľalo. Firma Latem Trading má sídlo v Bratislave a podľa obchodného registra je jej spoločníkom holandská firma Poelen Holding B.V.

Tržby firmy Latem sa pohybovali v roku 2009 vo výške takmer 5 tisíc eur. V rokoch 2012 až 2014 nie sú podľa portálu finstat dostupné. V roku 2015 mala spoločnosť tržby v hodnote vyše 25 tisíc eur.

V megaškandále s tajnými
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Podľa portálu finstat mala firma zisk v roku 2009 vyše tisíc päťsto eur. Nasledujúcih päť rokov bola v strate, aby v roku 2015 zaznamenala zisk 23 tisíc eur.

V megaškandále s tajnými
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Konateľ firmy Latem trading je Holanďan Gustaaf David Poelen. Eseročka má v popise funkcie maloobchod a veľkoobchod. Jej základné imanie je 6638 eur. V roku 2007 začínala ako Vertigo Trading, v roku 2009 sa premenovala na Intergest Slovakia a od roku 2012 pôsobí ako Latem Trading. Doposiaľ sa v 11 a pol miliónoch dokumentoch objavilo meno iba tejto firmy, nie je však vylúčené, že bude posledné.

Daňové raje sú zväčša exotické destinácie
Zobraziť galériu (8)
Daňové raje sú zväčša exotické destinácie  (Zdroj: ESO travel)

Obchody s diamantami, privatizácia a mafia

Konkrétne ide o 283 mien z Česka. Podnikatelia so solárnymi elektrárňami, obchodníci s diamantami, stíhaní mafiáni či ľudia napojení na politiku alebo zbohatlíci z privatizácie. Čechov sa týka až 250 tisíc dokumentov. Sem spadajú akcie, certifikáty, zakladacie listiny či emailová komunikácia. U Čechov sú populárne Seychely, až 800 firiem im tam založila kontroverzná spoločnosť Mossack Fonseca. Nasledujú Britské Panenské ostrovy, Bahamy, Niue, Panama nebo ostrov Samoa, tvrdia investigatívci.

Aj svetoznámy kriminálnik od susedov

V dokumentoch sa objavil aj známy český kriminálnik Radovan Krejčíř. Ten dostal 35 rokov za pokus o vraždu, únos a obchodovanie s drogami. Trest si odpykáva v Juhoafrickej republike. jeho prevody peňazí medzi firmami v Karibiku skúmala aj polícia, ale nenašla na nich nič stíhateľné, upozorňuje portál investigace.

Radovan Krejčíř
Zobraziť galériu (8)
Radovan Krejčíř  (Zdroj: Foto: TASR)

Miliardári Kellner a Křetínský

V dokumentoch figuruje aj meno Daniel Křetínský, ktorý má podnikateľské aktivity aj na Slovensku. Známy podnikateľ a miliardár, spolumajiteľ Energetického Průmyslového Holdingu. Jeho firma Wonderful Yacht Holdings je registrovaná v britských panamský ostrovoch. Ďalší známy podnikateľ Petr Kellner má podľa investigace.cz spolu so ženou Renátou niekoľko firiem.

Petr Kellner
Zobraziť galériu (8)
Petr Kellner  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: SlováciČesiPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu